Suuri huijaus? Italialainen Andrea Rossi kauppaa kylmäfuusiovoimalaa

Prosentti nikkelintuotannosta riittäisi maailman nykyisen energiantarpeen täyttämiseen, E-CATin keksijä väittää.

kylmäfuusio
Teksti
Kari Tyllilä

Kuvittele laite, joka moninkertaistaa siihen syötetyn energian ja toimii monta kuukautta pikku määrällä lähes ilmaista ja rajattomasti saatavilla olevaa polttoainetta.

Tällaisesta laitteesta ottaa ennakkotilauksia vastaan USA:ssa toimiva Leonardo-yhtiö sekä sen ruotsalainen edustaja Hydrofusion.

Tuote on italialaisen Andrea Rossin kehittämä kylmäfuusiovoimala E-CAT. Jos voimala todella toimii käytännössä, sen voi ennustaa mullistavan ennen pitkää koko energiantuotannon.

E-CAT käyttää vetyä, mutta voimala ei polta sitä, vaan vetyä tarvitaan niin kutsutussa kylmäfuusioreaktiossa, jossa vapautuu energiaa. Samalla nikkelistä syntyy kuparia. Näin todella sanotaan yhtiön verkkosivuilla – mikä kuulostaa siltä, että keskiajan alkemia on herätetty henkiin.

Nikkelin ja vedyn lisäksi reaktorissa on katalyyttinä jauhetta, jonka koostumus on Leonardo-yhtiön liikesalaisuus. Reaktion käynnistämiseen ja ylläpitämiseen tarvitaan jonkin verran ulkoista sähköenergiaa. Vaarallista radioaktiivista säteilyä ei synny.