Odottamaton löytö: Korallit ovat jo sopeutumassa ilmastonmuutokseen

Joillain korallilajeilla on geenejä, jotka auttavat niitä sopeutumaan merien lämpenemiseen.

ilmastonmuutos
Teksti
Marko Hamilo

Riuttoja muodostava korallilaji Acropora millepora voi siirtää lämmönkestävyytensä jälkikasvulleen, kävi ilmi Science-lehdessä julkaistusta tutkimuksesta.

Löydös viittaa siihen, että jotkut korallit voivat selviytyä ilmastonmuutokseen kuuluvasta valtamerien lämpenemisestä muita nopeammin ja paremmin kuin tutkijat ovat aiemmin ajatelleet.

Tutkimuksen mukaan joillakin korallipopulaatioilla on jo lämpenevän veden sietämiseen tarvittavaa geneettistä vaihtelua, Texasin yliopiston, Oregonin osavaltionyliopiston ja Australian merentutkimuslaitoksen tutkijat selvittivät.

Ilmastonmuutos uhkaa monia koralleja, ja tutkimus osoittaa, että niiden suojelemiseksi olisi järkevintä sekoittaa koralleja eri leveysasteilta.

Tutkijat risteyttivät koralleja luonnostaan lämpimiltä alueilta Australian Isolta Valliriutalta koralleihin viileämmiltä vesiltä 500 kilometriä etelämpää. Tutkijat huomasivat, että pohjoisesta, kaksi astetta lämpimämmiltä alueilta, tuodut korallieläinten toukat selviytyivät kymmenen kertaa todennäköisemmin lämpöstressistä kuin etelästä peräisin olevat toukat.