Nätti kukka, mutta mikä on sen nimi?

arkistot
Teksti
Karri Kokko
ahdekaunokki

Uusi helppokäyttöinen verkkopalvelu auttaa tunnistamaan kasveja, kun omat tiedot ja opaskirjat eivät riitä.
Ahdekaunokki tunnetaan rinneniittyjen ja pientareiden kauniina mykerökukkana, erityisesti Lounais-Suomessa.

Luontoportti Oy:n vasta avatussa verkkopalvelussa kasvien tunnistaminen on helppoa. Kasvit esitellään kattavien tekstien ja useiden kuvien avulla, mutta sivuston helmi on kasvientunnistuspalvelu, jonka avulla vieraiden kasvien tunnistaminen käy kätevästi. Riittää, kun palveluun syöttää esimerkiksi tiedot kasvin ulkomuodosta, kasvupaikasta ja kukinta-ajankohdasta, ja ohjelma hoitaa loput.

Internet-pohjaisen innovaation taustalla on tuottaja Eija Lehmuskallion ja valokuvaaja Jouko Lehmuskallion 18 vuoden työ. Työkalua tullaan jatkossa soveltamaan myös muiden luonnonlajien, kuten perhosten, lintujien ja kivien tunnistamiseen.

Ilmainen palvelu liittää yhteen laajan ja tieteellisesti tarkan kuva-arkiston, tietopankin kasvien ja eläinten levinneisyydestä ja biotoopeista, artikkelit ja tutkimusaineiston luonnossa tapahtuvista muutoksista, uusista lajeista, ilmastonmuutoksesta ja esimerkiksi Itämeren tilasta. Tietoja päivitetään yhteistyössä eri maiden yliopistojen ja tutkimuslaitosten kanssa.

Tekijöiden tarkoituksena on opastaa ihmisiä myös kestävän kehityksen ymmärtämiseen ja luoda edellytyksiä elämänikäiselle luonnon monimuotoisuuskasvatukselle.

Luontoportti

Teksti Karri Kokko
Kuva Jouko Lehmuskallio