Nasa kehitti moottorin, joka ei näytä noudattavan fysiikan lakeja

Moottorin uskotaan mullistavan avaruusmatkailun. Ratkaisevat testit ovat edessä.

astrofysiikka
Teksti
Marko Hamilo

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasan Eagleworks-laboratorion tehtävänä on kehittää uusia, innovatiivisia ratkaisuja avaruuden valloittamiseen. Jo muutaman vuoden ajan on kohuttu laboratorion kehittämästä EmDrive-moottorista, joka pystyisi kiihdyttämään avaruusalusta ilman polttoainetta.

Avaruuskeksinnön uskottavuutta heikentää se, että laite näyttäisi rikkovan mekaniikan kolmatta lakia. Mystinen moottori on nyt kuitenkin hieman aiempaa uskottavampi, kun ensimmäinen sitä käsittelevä tutkimusraportti julkaistiin marraskuussa vertaisarvioidussa tiedelehdessä Journal of Propulsion and Power.

Tuottaako laite työntövoimaa vai onko kyse mittausvirheestä?

Mekaniikan kolmas laki ei ole mitään rakettitiedettä: sen pitäisi olla kaikille tuttu koulun fysiikasta. Myös Newtonin kolmantena lakina tunnetun lainalaisuuden mukaan kappaleeseen vaikuttavalle voimalle on aina olemassa yhtä suuri, mutta vastakkaiseen suuntaan vaikuttava vastavoima. Sen tuntee esimerkiksi ampuja kiväärin potkaisusta, rekyylistä.

Myös avaruusrakettien toiminta perustuu voiman ja vastavoiman lakiin. Avaruusaluksen kiihdyttäminen ja jarruttaminen perustuvat siihen, että rakettimoottoreissa palava kaasu liikkuu yhteen suuntaan ja kiihdyttää samansuuruisella voimalla alusta toiseen suuntaan.