Muna päivässä pitää verisuonikirurgin loitolla

Kananmunan proteiinit vähentävät aivohalvauksen riskiä 12 prosentilla.

aivoinfarkti
Teksti
Marko Hamilo

Kananmuna on kolesterolipommi, jota joskus erehdyttiin siksi pitämään valtimoterveydelle haitallisena. Nyt tiedetään paremmin, että ruokavalion kolesterolilla ei ole juuri haittaa terveydelle. Veren kolesteroliarvoilla kyllä on, mutta haitallisen LDL-kolesterolin määrää veressä lisää ennen kaikkea ravinnon tyydyttynyt rasva.

Yhdysvalloissa terveyssuositukset palauttivat kananmunan arvoonsa vasta viime vuonna. Nyt Yhdysvaltain kansallisissa terveyssuosituksissa ei ole enää ylärajaa ravinnon kolesterolille, ja kananmunaa suositellaan helposti saatavilla olevana laadukkaan proteiinin muiden ravinteiden lähteenä.

Suomalaisessa ravitsemussuosituksessa kananmunien sopivana käyttömäärä pidetään 2–3 munaa viikossa. Myös suomalaisia muistutetaan siitä, että muna on hyvä proteiinin lähde.

Uusi yhdysvaltalaistutkimus osoittaa, että muna on ehkä vieläkin terveellisempi.

Tutkimuksessa havaittiin, että kananmunan saanti aina seitsemään kappaleeseen viikossa oli yhteydessä aivohalvauksen riskin pienenemiseen 12 prosentilla. Sepelvaltimotaudin riskiin kananmunilla ei havaittu yhteyttä suuntaan eikä toiseen.