Mitä tapahtuu, jos ihminen luo itseään älykkäämmän tekoälyn? – Sellaista ei voisi mitenkään pysäyttää, varoittaa tuore tutkimus

Jo nyt on olemassa koneita, joiden toimintaa edes niiden ohjelmoijat eivät kunnolla ymmärrä.

keinoäly
Teksti
Lassi Lapintie

Tekoälystä ja roboteista on spekuloitu tietojenkäsittelytieteissä ja tieteisfiktiossa vuosikymmenten ajan, mutta teknologian hitaan kehityksen vuoksi vasta viime vuosina on alettu nähdä alkeellisia versioita scifin visioista älykkäistä laitteista.

Esimerkiksi vuoden 2020 lopulla maailman edistyneimpiä käveleviä robotteja valmistava yhdysvaltalaisyhtiö Boston Dynamics julkaisi uusimpien robottimalliensa tanssiesityksen videona Youtubessa.

Yhtiön luomat kahdella jalalla kävelevät humanoidirobotit muistuttavat jo suuresti Tähtien sotien ja muun fiktion visioita ihmismäisiä robottja, vaikka erityisen älykkäitä ne eivät olekaan.

Kävelevät robotit, puheohjatut Alexa- ja Siri-avustajat sekä itseohjautuvat autot ovat vielä kaukana vahvasta yleistekoälystä, joka vetäisi vertoja ihmiselle kaikissa mahdollisissa älyllisissä toiminnoissa.

Koneoppimista käyttävät ohjelmat ovat oppineet päihittämään ihmisen tietyissä tarkasti määritellyissä tehtävissä, kuten vaikkapa lautapeleissä. Ne eivät pysty kuitenkaan luovaan ongelmanratkaisuun tai päättelykykyyn näiden raamien ulkopuolella.