Mitä enemmän roikut somessa, sitä helpommin haksahdat hölynpölyyn koronaviruksesta, varoittaa tutkimus

Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan luottamus tieteeseen ja erimielisten kanssa keskustelu ovat paras rokote misinformaatiota vastaan.

faktantarkistus
Teksti
Lassi Lapintie

Koronapandemiassa sosiaalisessa mediassa leviävä hölynpöly ja salaliittoteoriat ovat olleet yhtä tarttuvia kuin itse virus. Misinformaatio leviää ruton lailla erityisesti Facebookissa ja Twitterissä.

Tuoreen yhdysvaltalaisen kyselytutkimuksen mukaan ihmiset ovat sitä alttiimpia uskomaan misinformaatiota mitä enemmän he käyttävät somekanavia pääasiallisena uutislähteenään.

Washingtonin osavaltionyliopiston tutkimus perustuu yli 3 000 vastaajan kyselyyn, johon vastanneista reilut 480 kertoi uskovansa ainakin yhteen kahdesta väitteestä, joita käytettiin esimerkkinä koronavirusta koskevasta misinformaatiosta.

Väitteiden mukaan koronavirus kehitettiin laboratoriossa ja rokote oli jo olemassa, mikä ei kyselyn aikaan pandemian alussa pitänyt paikkaansa. Vastaajia pyydettiin myös arvioimaan sitä, kuinka varmoja he olivat uskomustensa paikkansapitävyydestä.

Vastustuskykyä väärälle informaatiolle kasvattivat kaksi tekijää. Jos vastaaja ilmoitti luottavansa tieteeseen ja tutkijoihin sekä käyvänsä mielellään keskusteluja eri mieltä olevien ihmisten kanssa, misinformaatio ei mennyt läpi yhtä helposti.