Miljoonan euron Millennium-palkinto massamuistien kehittäjälle Stuart Parkinille

Tallennuskapasiteetin ansiosta voimme katsoa leffoja netissä ja etsiä asioita valtavista tietomassoista.

big data
Teksti
Marko Hamilo

Englantilaissyntyinen fyysikko Stuart Parkin saa tämän vuoden Millennium-teknologiapalkinnon keksinnöistä, jotka ovat mahdollistaneet magneettisten muistien tallennuskapasiteetin lisäämisen tuhatkertaiseksi.

Ihmisten elämänlaatua parantavista tekniikan innovaatioista myönnettävän palkinnon aiempia saajia ovat olleet muun muassa World Wide Webin luoja Sir Tim Berners-Lee sekä avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmän kehittänyt Linus Torvalds.

Joidenkin arvioiden mukaan kaikki ihmiskunnan historian aikana kertynyt tieto olisi helposti tallennettavissa maailmassa yhden kuukauden aikana tuotetuille levyasemille.

Tallennuskapasiteetti on kasvanut vähintään yhtä nopeasti kuin tietokoneiden prosessorien teho tai tiedonsiirtokapasiteetti. Nämä kolme tekijää yhdessä mahdollistavat, että voimme esimerkiksi katsella elokuvia verkossa, käyttää sosiaalista mediaa ja etsiä tietoa käsittämättömön suurista tietomassoista.

Palkintolautakunnan mukaan ”Parkinin saavutukset ovat tuntuvasti myötävaikuttaneet ’big data’ -vallankumouksen syntymiseen ja ratkaisevasti muuttaneet ihmiskunnan tiedonsaantia.”