Mikromuovia löytyy jopa Mount Everestin rinteiltä – mikään paikka maailmassa ei ole säästynyt läpitunkevalta roskalta

Mikromuovin kaikkia vaikutuksia ihmisten ja eläinten terveyteen ei vielä tunneta.

kemia
Teksti
Lassi Lapintie
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Kun ihminen keksi miten öljystä valmistetaan halpaa ja monikäyttöistä muovia, hän tuli luoneeksi koko planeettaa sukupolviksi tulevaisuuteen piinaavan saasteongelman. Vanha muovi ei nimittäin maadu, vaan hajoaa yhä pienempiin osiin, jotka leviävät näkymättömänä saasteena kaikkialle.

Muovin aikakausi on nyt kestänyt noin vuosisadan, ja se on muovannut koko planeettaa peruuttamattomalla tavalla. Näkymättömän pieniä mikromuovikappaleita löytyy lähes kaikkialta maapallon vesistä ja maaperästä.

Edes vaikeasti tavoitettavat kohteet eivät ole turvassa jätteeltä. National Geographicin ja Rolexin järjestämä tieteellinen retkikunta totesi, että mikromuovia löytyy jopa maailman korkeimman vuorelta Mount Everestiltä.

Retkikunta keräsi näytteitä Everestin lumista ja vesivirroista. Mikromuovisaasteen merkkejä havaittiin paitsi vuorikiipeilijöiden käyttämien perusleirien ympäristöstä, myös vuoren huipun tuntumasta yli 8 400 metrin korkeudesta. Tutkimustulokset ilmestyivät One Earth -tiedejulkaisussa.

“Mount Everestiä on kuvailtu maailman korkeimmaksi kaatopaikaksi”, kuvailee tutkimusartikkelin pääkirjoittaja Imogen Napper tiedotteessa. “Mikromuoveja vuorella ei ole tutkittu aiemmin, mutta ne ovat yhtä yleisiä ja vaikeammin siivottavissa kuin suurempikokoinen jäte.”