Meri yllätti: Atlantti nielee ilmakehän lämpöä syvyyksiinsä

Uusi tutkimustulos haastaa Tyynen valtameren roolin ilmastonmuutoksessa.

ilmakehä
Teksti
Marko Hamilo

Maapallon pintalämpötila ei ole noussut sitten ennätyskuuman vuoden 1998 juuri lainkaan. Ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen kyseenalaistajien mukaan lämpenemisen pysähtyminen viittaa siihen, että teoria hiilidioksidipäästöjen ilmastoa lämmittävästä vaikutuksesta on virheellinen.

Teoria ei kuitenkaan kaadu siihen, että lämpeneminen on ollut lähes pysähdyksissä 15 vuotta. Kasvihuonekaasujen ohella ilmastoon vaikuttavat satunnaiset ja sykliset tekijät, joiden yhteisvaikutuksen ansiosta maapallon lämpeneminen on aiemminkin vaihdellut. Viime vuosisadan puolivälissä lämpeneminen pysähtyi pitemmäksikin ajaksi.

Lämpenemisen pysähtyminen yli kymmeneksi vuodeksi samalla, kun hiilidioksidin pitoisuus ilmakehässä on koko ajan kasvanut, on kuitenkin ollut ilmastotutkijoille sikäli nolo tilanne, ettei sille ole löytynyt vakuuttavaa selitystä. Yrityksistä ei ole ollut pulaa.

 

Selityksiä on kahdenlaisia. Esimerkiksi tulivuorenpurkauksien tai ilmansaasteiden aiheuttama viilentävä vaikutus olisi joidenkin mukaan aidosti hidastanut planeettamme lämpenemistä, samoin Auringon säteilytehon lasku.