Meditaatio, musiikki ja lemmikki voivat merkittävästi lievittää kipua

”Huoli kivun vaarallisuudesta vaurioittaa ihmisiä enemmän kuin työ”, väittää kipututkija.

kipu
Teksti
Lauri Seppälä

Mindfulness-meditaatio lievittää kipua tehokkaammin kuin lumehoidot, kertoo Journal of Neuroscience -lehdessä julkaistu tutkimus.

Tutkimuksessa oli mukana 75 tervettä, kivutonta vapaaehtoista. Heille aiheutettiin kipua lämmittämällä pientä ihoaluetta 49 celsiusasteeseen asti. Koehenkilöt arvioivat kipunsa voimakkuutta sekä sen vaikutusta tunteisiinsa tietyllä asteikolla.

Mindfulnessia hyödyntänyt ryhmä raportoi kivuntuntemuksen laskeneen keskimäärin 27 prosenttia ja emotionaalisen kipuasteen 44 prosenttia. Sen sijaan lumelääkeryhmä raportoi kivuntuntemuksen laskeneen keskimäärin 11 prosenttia ja emotionaalisen kivun 13 prosenttia.

Merkittävä havainto oli, että mindfulness tuotti lumelääkkeisiin verrattuna hyvin erilaista kivunlievitykseen liittyvää toimintaa aivoissa.

”Perustuen havaintoihimme uskomme, että niinkin vähän kuin neljä 20 minuutin päivittäistä mindfulness-meditaatiota voi tehostaa kivunhoitoa kliinisessä ympäristössä. Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin terveitä, kivuttomia vapaaehtoisia, joten emme voi yleistää löydöistä kroonisiin kipupotilaisiin tällä hetkellä”, kertoo tutkimuksia johtanut Fadel Zeidan.