Meditaatio ei aina ole siunaus mielenterveydelle – mindfulness voi jopa pahentaa masennusta ja ahdistusta

Meditaation eduista on kertynyt runsaasti tieteellistä tutkimustietoa, mutta mielenterveyden ihmelääkkeeksi siitä ei tutkijoiden mukaan ole.

ahdistus
Teksti
Lassi Lapintie

Länsimaissa viime vuosien trendiharrastus on ollut mindfulness eli tietoisuustaito, joka koostuu zen-buddhalaisuuden meditaatiomenetelmistä uskonnollisesta kontekstista irroitettuina. Niiden kautta harjoittaja opettelee läsnäoloa tässä hetkessä ilman menneisyyden muistojen ja tulevaisuuden huolten häiriötekijöitä.

Meditaatio ja tietoisuustaito ovat kartuttaneet mainetta yleispätevänä mielenterveyden ihmelääkkeenä, josta löytyy helpotusta muun muassa masennukseen, ahdistukseen ja stressiin.

Täysin perättömiä tällaiset väitteet eivät ole, sillä meditaation on havaittu auttavan useisiin ongelmiin yhtenä terapeuttisena hoitomuotona muiden joukossa. Kertyneen tieteellisen todistusaineiston mukaan meditaatio ei kuitenkaan ole aina pelkästään hyödyksi, varoittaa Acta Psychiatrica Scandinavica -tiedejulkaisussa ilmestynyt kokoomatutkimus.

 

Tutkimuksessa käytiin läpi yhteensä 83 meditaatiosta vuosina 1975–2019 tehtyä tutkimusta, joista etsittiin koehenkilöiden kokemia haittavaikutuksia meditaatioharjoitteista. Aineisto kattoi yhteensä yli 6 700 henkilöä.