Luolamiehen vaistomme tekivät Jyrki Kataisesta pääministerin

Moreä-ääninen poliitikko on äänestäjien suosiossa, paljastaa tutkimus.

äänestäminen
Teksti
Marko Hamilo

EU-komissaari Jyrki Kataista (kok) pilkattiin uran alkutaipaleella nimellä Jyrki-boy. Olemukseltaan hento ja poikamainen poliittinen broileri nousi kokoomuksen johtoon 32-vuotiaana. Uskottavuutta loi kuitenkin möreä puheääni.

Plos One -lehdessä julkaistu Miamin ja Duken yliopistojen politiikan tutkijoiden tekemä kokeellinen tutkimus osoittaa, että luolamiehen vaistot todella vaikuttavat yhä arvostelukykyymme. Aiemmassa tutkimuksessaan he olivat jo osoittaneet, että matalalla äänellä puhuvat ehdokkaat, niin miehet kuin naisetkin, saavat muita enemmän ääniä.

Matala ääni kertoo korkeasta testosteronista, aggressiivisuudesta ja fyysisestä voimasta. Ominaisuuksia ei kuitenkaan tarvita modernissa parlamentissa. Miksi äänestäjät siis yhä suosivat möreää ääntä? Voisiko ääni kertoa iästä ja sen tuomasta kokemuksesta ja viisaudesta?

Tutkijat soittivat koehenkilöille ääninäytteitä, joista oli tietokoneella muunneltu korkeamman ja matalamman äänen versiot. Koehenkilöiden tuli arvioida, mitkä äänet antoivat vaikutelman vahvasta, kyvykkäästä tai vanhasta ehdokkaasta, ja kumpaa he äänestäisivät.

Möreämpiääniset ehdokkaat voittivat 60–76 prosenttia äänistä. Ikä ei ratkaissut, vaan koeäänestäjät arvostivat luolamiesaikojen hengessä enemmän vahvuutta.