Lihansyönnin kasvu uhkaa ympäristöä – Kiinalainen syö lihaa kahdeksan kertaa enemmän kuin vielä 1980-luvulla

Kasvava lihansyönti käy kalliiksi ympäristölle ja ihmisten terveydelle, varoittavat tutkijat.

ilmastonmuutos
Teksti
Lassi Lapintie

Maailmalla räjähdysmäisesti lisääntynyt lihankulutus on merkittävä uhka sekä ympäristölle että ihmisten terveydelle, varoittavat laajan kansainvälisen selvityksen tehneet tutkijat.

Karjatalous on merkittävä ilmastonmuutosta kiihdyttävien kasvihuonekaasujen tuottaja. Lisäksi lihantuotanto aiheuttaa lukuisia muita haittoja ympäristölle.

”Nyt käynnissä oleva kehityksen suunta on huolestuttava, ja jos lihankulutus jatkaa kasvamistaan, se muuttuu entistä pahemmaksi”, kertoo selvityksen tekemiseen osallistunut professori Tim Key The Guardian -sanomalehdelle. ”Huomattavien lihamäärien syönti on pahasta ympäristölle.”

Vauraissa teollisuusmaissa syödyn lihan määrä on joko vakiintunut tai laskenut viime vuosikymmeninä, mutta kehittyvissä talouksissa lihansyönnin määrä kasvaa hurjaa vauhtia.

Erityisen voimakasta lihansyönnin kasvu on ollut Itä-Aasiassa. Kiinassa lihankulutus on kahdeksankertaistunut sitten 1980-luvun alun. Maa on nyt määrällisesti maailman eniten lihaa kuluttava alue.