Lääketieteen nihilisti varoittaa turhista hoidoista ja väittää, että terveyspalvelujen tarjoajat osallistuvat tautien tehtailuun

Tieteenfilosofi Jacob Stegengan mukaan kyseenalaisia häiriöitä ovat muun muassa levottomien jalkojen oireyhtymä, erektiohäiriö, miesten kaljuuntuminen, ADHD ja osteoporoosi.

lääketiede
Teksti
Lauri Seppälä
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

”Myös tekemättä jättäminen on hyvä keino”, julisti lääketieteen isänäkin tunnettu Hippokrates.

Tähän ajatteluun nojaa Cambridgen yliopiston tieteenfilosofi Jacob Stegenga uutuusteoksessaan Medical Nihilism (Oxford University Press). Kirjan ydinväite kuuluu, että useimmat lääketieteen hoidot eivät toimi erityisen hyvin, ja monista hoidoista on lopulta enemmän haittaa kuin hyötyä. Tästä syystä meidän pitäisi Stegengan mukaan turvautua lääketieteen hoitoihin huomattavasti nykyistä säästeliäämmin ja myös luottaa niihin vähemmän.

Stegenga korostaa, että hän ei ole lääketieteen vastainen, vaan päinvastoin. Hänen tavoitteenaan on edistää lääketiedettä tarkastelemalla, mitä pätevimmät tutkimukset todella paljastavat hoitojen hyödyistä ja haitoista.

Samanlaista kyynisyyttä esiintyi jo 1800-luvun lopulla, mutta kritiikki vaimeni anestesian, antiseptisten kirurgisten tekniikoiden, rokotteiden ja tehokkaiden lääkehoitojen myötä. Erityisen tehokkaita olivat tartuntatauteihin käytetyt antibiootit ja diabetekseen käytetty insuliini.