Lääkekannabis vähentää reseptilääkkeiden yliannostuksen aiheuttamia kuolemia

Tutkimus: Käytöllä on yllättäviä tarkoittamattomia seurauksia.

kannabis
Teksti
Marko Hamilo

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Yhdysvaltain osavaltioissa, jotka sallivat lääkekannabiksen käytön muun muassa krooniseen kipuun, kuolee vuosittain reseptilääkkeiden yliannostukseen neljänneksen vähemmän ihmisiä kuin osavaltioissa, joissa marihuanan lääkekäyttö on edelleen kiellettyä.

Johns Hopkins -yliopiston tutkimus viittaa siihen, että lääkekannabiksen käytöllä on yllättäviä tarkoittamattomia seurauksia.

Lääkekannabiksen puolustajat ovat yleensä perustelleet näkemystään sillä, että kannabis tehoaa krooniseen kipuun ja joihinkin muihin sairauksiin joissakin tapauksissa paljon paremmin kuin muut lääkkeet. Vastustajat ovat olleet huolissaan muun muassa siitä, voiko kannabiksen hoitokäytön salliminen houkutella lapsia ja nuoria kannabiksen käyttäjiksi.

Vaikka tutkimusnäytön vahvistaminen edellyttää lisätutkimuksia, nyt JAMA Internal Medicinessä julkaistu tutkimus viittaa siihen, että kannabiksen salliminen kipupotilaille voi myös säästää ihmishenkiä.

”Reseptilääkkeiden väärinkäytöstä ja niiden yliannostuksen aiheuttamista kuolemista on tullut kansallinen terveydenhuollon kriisi”, Johns Hopkins -yliopiston apulaisprofessori ja tutkimusartikkelin kirjoittaja Colleen Barry sanoo.

Barryn mukaan opiaattipohjaisten kipulääkkeiden riippuvuuteen ja yliannostukseen liittyvät riskit tiedostetaan yhä paremmin, ja niissä osavaltioissa missä kannabiksen lääkekäyttö on laillista, kroonisesta kivusta kärsivät voivat hoitaa kipua yhä useammin kokonaan tai osittain kannabiksella.

Rekisteritietoihin perustuvassa tutkimuksessa havaittiin, että kipulääkkeiden yliannostuksen aiheuttamat kuolemat lisääntyivät kaikissa osavaltioissa vuosien 1999 ja 2010 välillä. Kuolleisuus yliannostuksiin oli kuitenkin keskimäärin 25 prosenttia alempi niissä osavaltioissa, joissa marihuanan käyttö hoitotarkoituksiin oli sallittu, kuin kaiken kannabiksen käytön edelleen kieltävissä osavaltioissa.

 

Yhdysvaltain länsirannikon osavaltiot Kalifornia, Oregon ja Washington laillistivat lääkekannabuiksen jo ennen vuotta 1999.

Tutkittavalla jaksolla 1999–2010 kymmenen osavaltiota salli lääkekannabiksen, ja sen jälkeen sallivalle linjalle liittyi vielä kymmenen osavaltiota sekä maan pääkaupunki Washington, liittovaltion alainen piirikunta.

Lääkekannabis on näissä osavaltioissa sallittu  esimerkiksi syövän tai MS-taudin aiheuttamaan krooniseen tai sietämättömään kipuun. Kannabiksen uskotaan paitsi lievittävän kipua myös auttavan pahoinvointiin ja lisäävän ruokahalua.

Johns Hopkinsin yliopiston apulaisprofessori Brendan Salonerin mukaan kannabiksen kipulääkekäytön hyödyistä ja riskeistä ei ole vielä riittävää tietoa.