Kyllä: Luontainenkin testosteroni siivittää naisurheilijan suoritusta – Juoksija Dutee Chand haastoi säännöt

Uusi tutkimus vastaa vaadittuun näyttöön siitä, onko liiallinen mieshormonien tuotanto käypä syy kilpailukieltoon.

doping
Teksti
Kirsi Heikkinen

Elimistön luontaisesti korkea testosteronipitoisuus antaa etumatkaa naisurheilijoille, raportoi British Journal of Sports Medicine -lehdessä julkaistu tutkimus

”Tämä etu pitäisi ottaa huomioon, kun punnitaan naisten kilpailukelpoisuutta”, esittävät tutkimuksen tekijät, kansainvälisen yleisurheiluliiton (IAAF) tutkimusjohtaja Pierre-Yves Garnier ja tutkija Stéphane Bermon Côte d’Azurin yliopistosta tiedotteessa.

Hyperandrogenismi on tila, jossa elimistö tuottaa liikaa testosteronia. IAAF julisti sen vuonna 2011 mahdolliseksi esteeksi naisurheilijan osallistumiselle kilpailuihin, mutta kaksi vuotta sitten intialainen pikajuoksija Dutee Chand haastoi säännön.

Urheilun oikeusturvalautakunta (CAS) katsoi, ettei hyperandrogenismin vaikutuksista urheilusuorituksiin ole tarpeeksi tieteellistä näyttöä, ja Chand ja muut luontaisesti paljon testosteronia tuottavat naiset saivat toistaiseksi luvan kilpailla ilman arvoja madaltavia hormonihoitoja.

IAAF:lle annettiin kaksi vuotta aikaa toimittaa lisää tutkimustuloksia aiheesta. Jos hyperandrogenismin yhteydestä menestykseen ei löytyisi näyttöä, se pyyhittäisiin yli perusteista kilpailukiellolle, CAS ilmoitti.