Ikkuna avaruuteen

avaruus

Hubble-avaruusteleskooppi on kolmen vuosikymmenen ajan avannut huikeita näkymiä maailmankaikkeuteen. Aluksi siitä oli tulla ennätyskallis katastrofi.

Teksti
Markus Hotakainen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Likinäköinen. Yli kymmenen vuoden aherruksella ja liki viiden miljardin dollarin satsauksella avaruuteen lennätettiin huhtikuussa 1990 kaukoputki, joka oli pahasti likinäköinen.

Optiikassa ilmenneen vian virallinen nimitys on palloaberraatio, mutta lopputuloksen eli suttuisten tähtikuvien kannalta tiedeyhteisön hartaasti odottama Hubble-avaruusteleskooppi oli likinäköinen. 2,4-metrisen pääpeilin heijastamat valonsäteet eivät osuneet yhteen ja samaan polttopisteeseen niin kuin niiden kaukoputkessa pitäisi osua, jotta kuva olisi tarkka ja terävä.

Valon kulkiessa linssin läpi se taittuu ja hajoaa eri väreihin – samalla tavalla kuin auringonvalon taittuessa vesipisaroissa, jolloin taivaalla loistaa monivärinen sateenkaari.

Erikoislasista ja useista elementeistä tehdyissä linsseissä ilmiö on vähäinen, mutta käyttämällä kaukoputkessa linssien sijasta koveraa peiliä ongelmasta päästään eroon kokonaan. Peilipinnasta kaikki valon aallonpituudet heijastuvat täsmälleen samalla tavalla.