Kuuma tulos Aalto-yliopistosta: Tutkijat keksivät, miten kvanttitietokone saadaan jäähdytettyä

Läpimurto lisää kvanttilaskennan luotettavuutta.

Jos kvanttitietokonetta vertaisi Usain Boltiin, maailman nopeimpaan ihmiseen, nykyiset tietokoneet olisivat kuin vastasyntyneitä vauvoja.

Siinä missä sinunkin älylaitteidesi tietojenkäsittely perustuu bitteihin, jotka voivat olla joko ykkösiä tai nollia, kvanttibitit eli kubitit voivat olla samanaikaisesti molempia. Siksi kvanttitietokone pystyy suoriutumaan sellaisistakin laskuista, jotka nykylaitteille ovat mahdottomia.

Tosin suorituskyky on vielä todentamatta, sillä kvanttitietokoneesta on saatu aikaan vasta pikkuisia prototyyppejä. Kehitystä on jarruttanut muun muassa se, että kubitit ovat äärimmäisen herkkiä ulkoisille häiriöille. Ne joudutaan eristämään kaikesta mahdollisesta.

Kvanttitietokoneeseen ei voi esimerkiksi jättää ilma-aukkoja tai asentaa tuuletinta. Suljetussa tilassa hyrräävät kubitit kuumenevat vääjäämättä, eikä niitä kyetä nollaamaan laskelmia varten. Kun ne eivät toimi oikein, niiden avulla saatuihin tuloksiin ei voi luottaa.

Nyt kvanttifyysikko Mikko Möttönen ryhmineen Aalto-yliopistosta keksi, miten kubitit saadaan pidettyä viileinä. Nature Communications -lehdessä esitelty kvanttipiirijäähdytin on maailman ensimmäinen laatuaan.