Kuolevia potilaita hoidetaan liikaa – ”Omaiset painostavat lääkäreitä yrittämään sankaritekoja”

Tarpeettomat hoidot viimeisten kuukausien aikana ovat yleisiä kaikkialla maailmassa.

elämä
Teksti
Marko Hamilo

Yli kolmannes vanhoista ihmisistä joutuu sairaalahoidossa viimeisten elinkuukausien aikana kajoavien ja potentiaalisesti haitallisten lääketieteellisten hoitojen kohteeksi. Tämä kävi ilmi kaikkien aikojen laajimmasta systemaattisesta katsauksesta vanhusten sairaalahoitoon.

Analyysi kattoi 38 tutkimusta kahdelta vuosikymmeneltä. Dataa oli 1,2 miljoonasta potilaasta kymmenestä maasta.

International Journal for Quality in Health Care -lehdessä julkaistu tutkimus sai tutkijat ehdotamaan sairaaloiden lääkäreille parempaa koulutusta ja suurelle yleisölle valistusta, jotta hyödyttömien hoitojen kysyntä elämän loppuvaiheissa vähenisi.

Australialaisen Uuden Etelä-Walesin yliopiston tutkija Magnolia Cardona-Morrell sanoo, että lääketieteellisen teknologian kehitys on ruokkinut ihmisissä epärealistisia odotuksia sairaaloiden lääkäreiden parantamiskyvyistä ja heidän mahdollisuuksistaan varmistaa potilaan eloonjääminen.

”Ei ole tavatonta, että perheenjäsenet kieltäytyvät hyväksymästä tosiasiaa, että heidän rakkaansa on kuolemassa luonnollisesti vanhuuteen ja sen mukanaan tuomiin komplikaatioihin. Siksi he painostavat lääkäreitä yrittämään sankarillisia toimenpiteitä”, Cardona-Morrell sanoo.