Kuoleeko kahvi sukupuuttoon? Ilmastonmuutos ja taudit uhkaavat maailman suosituinta kahvipapua

Suomalaistenkin kupeista löytyvä arabica-kahvi uhkaa jäädä ilmastonmuutoksen uhriksi, jos pahimmat ennusteet toteutuvat.

ilmastonmuutos
Teksti
Lassi Lapintie

Maailman suosituin kahvin raaka-aine on arabiankahvi, eli Coffea arabica -pensas. Alun perin Etiopian ylängöillä kasvanut pensas on levinnyt ihmisen myötävaikutuksesta ympäri maailmaa ja muodostaa globaalin kahviteollisuuden selkärangan.

Arabica-pavuista jauhettua kahvia särpii suurin osa maailman noin miljardista kahvinjuojasta. Sen pavuista jauhetaan myös suomalaisten kahvit.

Kasvin tulevaisuus näyttää kuitenkin synkältä. Asiantuntijoiden mukaan arabicaa uhkaa pahimmissa ennusteissa jopa sukupuutto ilmastonmuutoksen kynsissä.

Arabica on herkkä sekä ympäristön muutoksille että taudeille. Lisäksi se kärsii lämpötilojen kohoamisesta ja sateen vähenemisestä. Ilmastonmuutoksen on arvioitu aiheuttavan molempia kahvin viljelyalueilla.

Chemical and Engineering News -lehden tuoreimmassa numerossa varoitetaan jälleen vaaran suuruudesta. Ilmastonmuutoksen lisäksi arabicaa uhkaa sienilaji Hemileia vastarix, joka aiheuttaa kahviruosteena tunnettua tautia.