Eläintarha tappaa leijonia – mistä on kyse?

Myös Korkeasaari on lopettanut terveitä eläimiä.

eläintarhat
Teksti
Jarmo Raivio

Kööpenhaminan eläintarha on viime aikoina joutunut eläinten ystävien raivon kohteeksi. Ensin tarha ilmoitti helmikuussa lopettavansa terveen puolitoistavuotiaan kirahvin. Kirahvikohun juuri ja juuri laannuttua eläintarha ilmoitti viime keskiviikkona lopettaneensa neljä leijonaa: 16-vuotiaan uroksen, 14-vuotiaan naaraan ja kaksi pentua.

Eläintarha on perustellut sekä kirahvin että leijonien lopettamispäätökset julkisesti. Tieteelliset perustelut eivät ole juurikaan auttaneet. Kirahvin lopettamisen jälkeen eläintarhan henkilökunta sai tappouhkauksia, ja lehtitietojen mukaan koko tarha uhattiin polttaa.

Tapauksissa on joitakin samankaltaisuuksia. Marius-niminen aikuistuva uroskirahvi ei voinut enää jäädä laumaan, jossa jo ennestään oli yksi uros. Leijonat taas tapettiin, kun tarhaan hankittiin nuori uros, joka ei olisi tullut toimeen vanhojen leijonien kanssa.

Ennen lopettamispäätöstä eläimille yritetään löytää uusi sijoituspaikka jostakin toisesta eläintarhasta. Sijoittamista kuitenkin säätelee se, että tarhaeläinten geeniperimä halutaan pitää mahdollisimman monipuolisena. Jos eläimen geenilinja on jo yleinen, sitä ei välttämättä päästetä muuttamaan uuteen tarhaan, vaan paikka varataan harvinaisemmat geenit omaavalle yksilölle.

Kööpenhaminan eläintarhassa sijoittamista on enemmän kuin monessa muussa eläintarhassa, koska eläinten lisääntymistä ei rajoiteta.