Kovaa rasvaa ei kannata korvata hiilihydraateilla

Uusi suomalaistutkimus: Monityydyttymättömät rasvahapot voivat vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä.

hiilihydraatit
Teksti
Marko Hamilo

Suomalaisessa terveysvalistuksessa on 1970-luvulta asti suositeltu kovien, eläinperäisten rasvojen, kuten voin, korvaamista pehmeillä kasvisrasvoilla kuten margariinilla. Viime aikoina on kuitenkin julkaistu useita tutkimuksia, joissa ei ole löydetty yhteyttä kovan, tyydyttyneen rasvan ja sydän- ja verisuonitautiriskin välille.

Moni onkin alkanut epäillä perinteisiä ravintosuosituksia, kun uuden tutkimusnäytön perusteella vaikuttaisi, ettei pelkkä kovan rasvan vähentäminen ruokavaliosta pienentäisi sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Suositukset näyttäisivät sittenkin olevan oikeassa, kävi ilmi Itä-Suomen yliopistossa tehdystä tutkimuksesta. Valtimoterveyden kannalta olennaista ei kuitenkaan ole se, kuinka paljon ruokavalioon kuuluu tyydyttynyttä rasvaa, vaan se, sisältyykö ruokavalioon riittävästi monityydyttämättömiä rasvahappoja.

Monityydyttymättömät rasvahapot voivat uuden tutkimuksen mukaan vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä. Niitä saa muun muassa kalasta, kasviöljyistä ja pähkinöistä. Tulokset julkaistiin Arteriosclerosis, Thrombosis & Vascular Biology -lehdessä.

Sepelvaltimotaudin vaaratekijät -tutkimuksen alussa vuosina 1984–1989 ravitsemustottumukset selvitettiin 1981 mieheltä, joiden ikä oli 42–60 vuotta. Yli 21 vuoden seurannan aikana 565 miestä sairastui sydän- ja verisuonitauteihin. Näistä 183 johti kuolemaan.