Koronavirus säästää useimmat lapset vakavalta taudilta ja kuolemat ovat häviävän harvinaisia, vahvistaa brittitutkimus

Kertyvä todistusaineisto puhuu sen puolesta, että lasten kohdalla koronaviruksen torjuntatoimissa ei kannata ryhtyä liioitteluun.

koronavirus
Teksti
Lassi Lapintie

Koronaviruksen leviäminen ja taudin vakavuus lasten parissa on herättänyt keskustelua Suomessa sen jälkeen, kun lievien nuhaoireiden vuoksi lapsille tehdyt koronatestit ruuhkauttivat palvelut.

Seurauksena Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) uudisti ohjeistustaan ja linjasi, että lievien nuhaoireiden vuoksi lapsia ei ole syytä testata.

Maailmalta kertyneen todistusaineiston mukaan lasten kohdalla koronaviruksen vastaisissa toimissa ei tule sortua liioitteluun. Covid-19 näyttää lastentautina yhä lievemmältä tapaukselta, joka säästää lapsipotilaan lähes aina taudin vakavimmalta muodolta.

Kaikista maailman vahvistetuista koronatartunnoista 1–2 prosenttia on todettu alaikäisillä, ja näistä ylivoimainen enemmistö on ollut joko oireettomia tai lieviä tapauksia. Kuolemantapaukset ovat lasten ja nuorten kohdalla olleet äärimmäisen harvinaisia. Ne ovat liittyneet lähes aina johonkin taustalla olleeseen perussairauteen.

Näin toteaa Britanniassa tehty ja BMJ-julkaisussa ilmestynyt tuore tutkimus, jossa tarkasteltiin 651 koronatartunnan saaneen lapsen ja nuoren tapausta Englannissa, Walesissa ja Skotlannissa tammikuun ja heinäkuun välillä. Potilaat olivat mediaani-iältään 4–6-vuotiaita.