Tulehdusten tappamat

Antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit surmaavat jo useampia kuin malaria tai aids.

tiede
Teksti
Lassi Lapintie

Samalla kun koronapandemia on varastanut lääketieteen huomion, pinnan alla kuplii yhtä tautia laajempi ongelma. Yleisille antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien aiheuttamat infektiot surmasivat pandemian edellä vuonna 2019 arviolta jo enemmän ihmisiä kuin aids tai malaria.

Suoria kuolonuhreja tällaisilla tulehduksilla oli yli 1,2 miljoonaa. Lisäksi ne liittyivät noin viiteen miljoonaan muuhun kuolemaan. Niissä tulehdusta ei ollut osoitettu suoraksi kuolinsyyksi, mutta sen uskotaan vaikuttaneen kuolemaan.

”Uusi data paljastaa antimikrobisen vastustuskyvyn todellisen mittakaavan ja on selvä merkki siitä, että meidän täytyy kamppailla tätä uhkaa vastaan”, kertoo tiedotteessa tutkija, Washingtonin yliopiston professori Chris Murray.

Aiemmissa arvioissa antibiooteille vastustuskykyisiin tulehduksiin on ennakoitu kuolevan 10 miljoonaa ihmistä vuoteen 2050 mennessä. Nyt Murrayn mukaan tiedetään varmuudella, että tuo luku on paljon luultua lähempänä. Hänen näkemyksensä perustuu tietoihin yhteensä 204 maasta ja alueelta.