Koronan raskaimman taakan kantaa taas musta amerikkalainen – lääketieteellisellä epätasa-arvolla on pitkät juuret USA:ssa

Amerikkalaisen tieteen häpeällisimpien tutkimusten joukkoon luetaan Tuskegeen kuppakokeet, jotka jatkuivat peräti 40 vuotta ennen paljastumistaan.

ihmiskokeet
Teksti
Lassi Lapintie

Yhdysvaltoja ankarasti koetellut koronaviruspandemia on tuonut esiin maan terveydenhuoltojärjestelmän vanhoja epätasa-arvoisuuksia. Monen taudin tapaan covid-19 on iskenyt pahimmin afroamerikkalaiseen yhteisöön.

Yli puolet koronaviruskuolemista Yhdysvalloissa oli toukokuun alkuun mennessä kirjattu niissä viidesosassa piirikunnista, joissa musta väestönosa on huomattavan suuri.

Georgian osavaltiossa yli 80 prosenttia koronaviruksen vuoksi sairaalaan joutuneista potilaista oli ollut mustia, joita osavaltion kokonaisväestöstä on kolmasosa. Michiganissa koronavirukseen kuolleista 40 prosenttia oli ollut mustia, vaikka heitä on osavaltion asukkaista vain 14 prosenttia.

 

Ilmiö ei rajoitu Yhdysvaltoihin. Britanniassa tehdyn tutkimuksen mukaan mustilla on yli nelinkertainen riski kuolla koronavirukseen valkoisiin verrattuna. Eroa ei voitu selittää pelkästään taloudellisella epätasa-arvolla ja pääsyllä terveydenhuollon palveluihin. Kun muut tekijät oli huomioitu, mustien riski kuolla oli yhä lähes kaksinkertainen valkoisiin verrattuna.