Vauvalla on kolme biologista vanhempaa – Uusi hedelmöityshoito hämmästyttää, lisää lapsia on tulossa

Ensimmäinen luovutetun mitokondrion saanut vauva on kahdeksan kuukauden ikäinen ja terve.

biologia
Teksti
Marko Hamilo

Vaikka sateenkaariperheet ja yksin hedelmöityshoidolla lapsensa saaneet naiset ja heidän lapsensa poikkeavat niin kutsusta perinteisestä perheestä, jossa lapset elävät biologisten vanhempiensa kasvatettavina, on lapsi kaikissa näissä tapauksissa saanut alkunsa yhden miehen ja yhden naisen sukusoluista.

Vuonna 2016 syntyi kuitenkin ensimmäinen lapsi, jolla on kolme biologista vanhempaa, yksi isä ja kaksi äitiä, New Scientist kertoo.

Meksikolaisklinikan lääketieteellisen johtajan Alejandro Chavez-Badiola mukaan lisää on tulossa. Ainakin 20 kolmen vanhemman raskautta on alkamassa vuoden 2017 alkupuoliskolla samalla mitokondrionkorvaustekniikalla.

Nyt kahdeksan kuukautta vanhan pojan vanhemmille oli jo syntynyt aiemmin kaksi lasta, jotka molemmat kuolivat mitokondriosairauteen, Leighin oireyhtymään.

Kehitysvammaisuutta käsittelevän Rinnekoti-Säätiön tietopankin mukaan Leighin oireyhtymä on varhain puhkeava etenevä hermostosairaus, jota luonnehtivat kehityksen taantuminen, kehitysvammaisuus, epilepsia, ataksia, lihasvelttous ja jäykkyys, näkövamma, kuulovamma, korkea veren maitohappopitoisuus ja hengitysvajaus.