Kolesteroli vai glukoosi syntipukki? – Suomalaismiesten kannalta 1960-luvulla tehty valinta oli onni

Sokeriteollisuus kärähti tutkijoiden lahjonnasta. Paljastus ei muuta käsitystä tyydyttyneiden rasvojen haitoista.

kolesteroli
Teksti
Marko Hamilo

Sokeriteollisuus maksoi tutkijoille, jotta he tekisivät rasvasta syntipukin ja pääsisivät itse kuin koira veräjästä. Ravintosuositukset keskittyivät puoleksi vuosisadaksi väärän vihollisen kimppuun. Suunnilleen näin yksinkertaistavat muun muassa The New York Times ja Tekniikka & Talous arvovaltaisessa JAMA Internal Medicinessä julkaistun tutkimuksen.

Uusi tutkimus paljastaa muun muassa sokeriteollisuuden omiin muistioihin perustuen, että sokeriteollisuus maksoi tutkijoille 1960-luvulla siitä, että he julkaisevat New England Journal of Medicinessä (NEJM) katsauksen, jossa sokerin vaikutuksia sydän- ja verisuonitauteihin vähäteltäisiin ja syntipukiksi nostettaisiin rasva, erityisesti tyydyttynyt rasva.

Helsingin yliopiston geriatrian professori Timo Strandberg ei anna juuri painoa uudelle tutkimukselle.

”Tekijät ovat tupakkatutkijoita, jotka eivät ymmärtäne ravintosubstannista mitään. Heitä on vain kiinnostanut se NEJM:n 1960-luvun katsaus siltä kantilta, että ei ole kerrottu että sokeriteollisuus on ollut kannustamassa sen tekoon”, Strandberg sanoo.

”Eivät katsauksen johtopäätökset ole välttämättä mitenkään virheellisiä.”