syöpä

Saattaisi olla vielä yksi keino

Syöpätutkimuksen osana annettu kokeellinen hoito voi tarjota parantumattomasti sairaalle viimeisen oljenkorren. Se pelastaa vain harvan, mutta silti apu voi olla korvaamatonta.

Teksti
Milla Asikainen
Kuvitus
Irene Suosalo

Voit myös kuunnella jutun ääniversiona. Lukijana toimii a.i.materin koneääni Ilona.

”Keuhkosyöpä”, lääkäri totesi miltei arkipäiväisesti. ”Aikaa ei ole paljon.”

Vuosi 2009 oli juuri vaihtunut. Paula Lumme oli kärsinyt hengitys­vaikeuksista, pahasta yskästä ja muista keuhko­-oireista jo vuosia. Kevyestäkään työstä ei tahtonut tulla mitään. Pelkkä työmatkan ajaminen tuntui liian raskaalta.

Lumme oli käynyt oireiden vuoksi lääkärissä 27 kertaa, mutta keuhkokuvien löydökset oli kuitattu arpimuutoksina. Hän kun ei ollut koskaan tupakoinut, ja 54-vuotiasta pidettiin muutenkin liian nuorena keuhkosyöpä­potilaaksi.

Muutama viikko ennen syöpädiagnoosia Lummen vointi oli romahtanut. Lääkäri epäili ensin keuhkokuumetta.

”Minulta kysyttiin tupakoinko, mikä herätti pahan aavistuksen. Silti diagnoosin kuuleminen vei jalat alta”, Lumme kertoo.

Tarkkaa elinajanodotetta lääkäri ei sanonut, eikä Lumme olisi sitä halunnut kuullakaan. Syöpärekisterin vuoden 2020 tilastojen mukaan keuhkosyöpään sairastuneista naisista keskimäärin 21,4 prosenttia on elossa viiden vuoden kuluttua diagnoosista. Miesten kohdalla luku on 13,6 prosenttia.

Lääkäri selosti, miten syöpä oli levinnyt jo kumpaankin keuhkoon. Sieltä se todennäköisesti jatkaisi matkaansa aivoihin. Kuolema tulisi tukehtumalla, kun syöpä täyttäisi keuhkot. Lummea kylmäsi.

Kasvaimet olivat levinneet niin laajalle, että leikkaushoito ei tullut kysymykseen. Myös sädehoito oli pois laskuista. Keuhkosyöpää voidaan hoitaa sädehoidolla vain, jos sädetettävä alue on pieni.

Perinteisistä syöpähoidoista jäljelle jäi kolmas: lääkehoito solunsalpaajilla.

Lumme sai lähetteen Meilahden sairaalaan Helsinkiin. Siellä aloitettaisiin platinayhdistelmähoito, joka on yksi kaikkein järeimmistä solunsalpaajahoidoista. Oli hyvin epätodennäköistä, että syöpä silläkään paranisi, mutta hoito voisi pidentää elinaikaa ja helpottaa oireita.

Meilahdessa Lumme kuitenkin sai uutta toivoa. Sairaalassa oli juuri alkanut kokeellinen tutkimus, johon hän sopi osallistujaksi.