Espoossa tehdään kahvia ilman papuja

Soluviljelystä etsitään ratkaisua ruoantuotannon ympäristöongelmiin. Kaikki Suomessa kulutettu kahvi olisi jo nyt teknisesti mahdollista tuottaa laboratoriossa.

tiede
Teksti
Anssi Koskinen

Kesäkuisena aamupäivänä 2021 tutkimusryhmän johtaja Heiko Rischer joi työryhmänsä kanssa kupit kahvia.

Maku ei ollut kummoinen, mutta harvemmin toimistokahvi erityisen hyvältä maistuu. Ryhmän jäsenet olivat joka tapauksessa tyytyväisiä. He olivat juuri maistaneet ensimmäistä kertaa Teknologian tutkimuskeskus VTT:n bioreaktorissa kasvatettua kahvia.

Soluviljelty kahvi keitettiin tavalliseen tapaan. Kuumaa vettä valutettiin paperisuodattimeen, josta se valui pannuun.

”Kahvi oli tumman ruskeaa. Maku ja tuoksu olivat ok. Ei huomannut eroa oikeaan kahviin”, Rischer sanoo.