Keinolihaa grilliin? Teknoruoka voi syrjäyttää luomun

Teknologian avulla voitaisiin poistaa nälkä ja tyydyttää keskiluokan lihanhimo.

geenitekniikka
Teksti
Marko Hamilo

Suomalaiset syövät lihaa henkeä kohden vähän alle 80 kiloa vuodessa. Se on kolme kertaa enemmän kuin heti sotien jälkeen, mutta yhä parikymmentä kiloa vähemmän kuin muualla Euroopassa.

Yhtälö on tämä:

Meitä on nyt seitsemän miljardia, mutta väkiluku nousee väestötieteilijöiden mukaan 10–11 miljardiin. Jos hyvin menee, kasvu tasoittuu noihin lukemiin joskus tämän vuosisadan jälkipuoliskolla.

Samalla keskiluokan osuus maailman väestöstä kasvaa. Keskiluokalla ei ole tarkkaa määritelmää, mutta sillä voi ajatella tarkoitettavan perheitä, joilla on varaa omistaa auto ja syödä lihaa arkenakin. Lihan kysyntä maailmassa siis pikemminkin kasvaa kuin vähenee myös henkeä kohden laskettuna.

Ja sitten tulee vielä ilmastonmuutos. Joillakin alueilla, kuten Suomessa, lämpimämpi ilmasto kasvattaa satoja ainakin jonkin aikaa, jos muuttuviin viljelyoloihin osataan sopeutua. Mutta maailmanlaajuisesti näyttää pahalta.