Märkää kauraa

Kauran terveysvaikutukset voivat muuttua juomissa ja jogurteissa.

tiede
Teksti
Lassi Lapintie

Ruokahyllyjä ovat vallanneet mitä moninaisemmat kauratuotteet juomista jogurtteihin. Kauraa on pidetty vatsan hyvinvointia edistävänä, ja tuoreen väitöstutkimuksen mukaan kauratuotteet sopivat myös herkkävatsaisille.

Turun yliopistossa väitelleen Salla Laidon tutkimuksessa todettiin, että kauran beetaglukaanin eli liukoisen kuidun pilkkoutuminen esimerkiksi kaurajuomien ja -jogurttien valmistuksessa näyttää muuttavan sen terveysvaikutuksia.

Beetaglukaanilla tiedetään olevan kolesterolia alentava vaikutus. Tutkimus antoi kuitenkin viitteitä siitä, että pilkkoutuessaan kuidun kyky laskea veren kolesteroliarvoja vähenee.

Pilkkoutuessa kuidusta kuitenkin vapautuu fenolisia yhdisteitä, jotka toimivat elimistössä antioksidantteina. Näiden estämät hapettumisreaktiot liittyvät elimistön tulehdustiloihin.