Karvaiset ystävät ovat helpottaneet korona-aikaa – Asiantuntija: Muutos normaaliin voi olla eläimelle rankka

Lemmikkieläimet tulivat tarpeeseen karanteenissa, mutta omistajat kantoivat huolta lemmikkeihin liittyvien palveluiden heikentyneestä saatavuudesta.

hyvinvointi
Teksti
Lassi Lapintie

Koronaviruspandemian aiheuttamat kotiin eristäytymiset voivat olla raskaita mielenterveydelle, mutta ainakin yhdestä asiasta on tutkitusti apua karanteenimasennusta vastaan: eläinseuralaisesta. Lemmikkien todettiin vähentävän yksinäisyyden tunnetta ja masennusta.

PLOS One -tiedejulkaisussa ilmestyneestä brittitutkimuksesta käy ilmi, että yhdeksän kymmenestä lemmikinomistajasta koki eläinystäviensä auttaneen heitä emotionaalisesti selviytymään pandemian ajasta.

Lisäksi lähes kaikki kokivat eläintensä auttaneen heitä pysymään liikkumassa ja terveinä. Näin koki 96 prosenttia vastaajista. Yorkin ja Lincolnin yliopistojen tutkimukseen vastasi noin 6 000 ihmistä Britanniassa.

Lemmikkieläimen lajilla ei havaittu olevan vaikutusta asiaan. Yleisimmät lemmikit olivat koiria ja kissoja, harvinaisemmat kaloja ja piennisäkkäitä.

”Havaitsimme, että tunteellisen siteen vahvuus ei eronnut lajien välllä, eli ihmiset tutkimuksessa tunsivat itsensä yhtä läheisiksi esimerkiksi marsun kuin koiran kanssa”, kertoo tiedotteessa tutkija, tohtori Elena Ratschen.