Kännykän säteily huolettaa: Kalifornia antoi asukkailleen kuusi ohjetta, kuinka välttää altistusta

Kiistattomia todisteita laitesäteilyn vaarallisuudesta ei ole, mutta pitkän aikavälin vaikutuksista tiedetään vain vähän.

kännykät
Teksti
Lassi Lapintie

Kännyköiden ja muun mobiiliteknologian sähkömagneettinen säteily on paljon puhuttu ja pelkoa herättävä aihe. Tutkimusten mukaan siitä ei näytä olevan haittaa terveydelle, mutta pitkän aikavälin vaikutuksia on vaikea ennustaa.

Yhdysvalloissa Kalifornian osavaltio on nyt varoittanut asukkaitaan säteilyn mahdollisista vaikutuksista. Osavaltion terveysvirasto CDPH julkaisi joulukuun 13. ohjeet siihen, miten säteilylle altistumista voi vähentää.

Digitekniikan radiotaajuinen säteily ei ole ionisoivaa, eli se ei aiheuta vahinkoa ihmisten soluille ja niiden sisältämälle DNA:lle. Kännyköiden säteilyä ei siis voi verrata radioaktiivisista aineista lähtevään säteilyyn, joka kasvattaa syöpäriskiä.

Kännyköiden lähettämä radiotaajuinen säteily ei tutkimusten mukaan vaikuta ihmisten terveyteen lyhyellä aikavälillä. Mobiiliteknologian levinneisyys on kuitenkin kasvattanut ihmisten elinympäristön säteilyn määrää niin paljon, ettei pitkän aikavälin seurauksia voida varmasti ennustaa.