Joka kymmenes lapsi tarvitsisi psykiatrista apua

lapset
Teksti
Jyrki Jantunen
Lasten mielenterveys

Osa suomalaisista lapsista voi nyt huonommin kuin koskaan. Pahoinvointi on kaiken lisäksi muuttumassa krooniseksi. Asiantuntijoiden mukaan kierrettä on hyvin vaikeaa oikaista nykyisillä keinoilla.

Piirros lasten ja nuorten sairaalasta Lastenlinnasta

Suomen Kuvalehden toimittaja Pekka Anttila selvitti viime vuonna, miten suomalaislasten psyyke jaksaa. Tulos oli lohduton. Tässä otteita jutusta, joka on julkaistu SK:ssa 13/2007 (ilm. 30.3.2007).

”Olo on kuin
aikapommin päällä”

Suomessa on yhä enemmän sairaita lapsia, jotka ovat oirehtineet vuosia. Lasten mielenterveyspalvelut ovat kuitenkin täysin riittämättömiä.

Ahdinko näkyy esimerkiksi Auroran sairaalan pienten lasten psykiatrisessa keskuksessa Helsingissä. Sairaalassa otetaan vastaan lapsia poliklinikalla, päiväkeskuksessa heitä hoidetaan jopa kaksi vuotta. Kolmannessa yksikössä autetaan kokonaisia perheitä: lapsen vanhemmat ja sisarukset tulevat osastolle koko päiväksi kolmen viikon ajan.

Osaston lääkäri Eeva-Liisa Palomäki on työskennellyt lastenpsykiatrina 20 vuotta, mutta ei ole omien sanojensa mukaan nähnyt koskaan nykyisenkaltaisia kriisitilanteita.

”Olo on kuin istuisi aikapommin päällä. Lasten ongelmista on tullut monimuotoisempia, ja ne ovat vaikeutuneet. Kaikessa näkyy perheiden hätä, ja vanhemmat ovat todella lujilla. Yhä useammissa tapauksissa ongelmat ketjuuntuvat useampien sukupolvien mittaisiksi”, Palomäki sanoo.

”Pienten lasten perusrakenteet ovat huterat, sillä monet heistä ovat jääneet liian yksin ja pelkästään oman itsensä varaan. Sitten kun olosuhteet muuttuvat hankaliksi, lapsen tilanne on huolestuttava; hän oireilee rankasti ja vaikeasti.”

”Miksi tämän
annetaan tapahtua?”

Projektipäällikkö Minna Salmi Stakesista sanoo, että noidankehä sai alkunsa lamavuosina eikä sitä ole koskaan edes yritetty pysäyttää. Hän on tutkinut lasten hyvinvointia Stakesin lapsuus- ja perheryhmässä.

”Lasten palveluja on leikattu vuosien ajan neuvoloissa, päivähoidossa, kouluissa ja terveydenhuollossa. Teini-ikäiset nuoret ovat kasvaneet koko ikänsä supistettujen palveluiden piirissä. Kaikkein vaikeinta on hyväksyä sitä, että leikkaukset ovat jatkuneet, vaikka talouskasvu on kestänyt lähes katkeamattomana muutamaa 1990-luvun alun vuotta lukuun ottamatta. Miten on mahdollista, että tämän annetaan tapahtua?” Salmi kysyy.

Lamasta on kulunut 15 vuotta, mutta säästöt jatkuvat. Neuvoloiden määräaikaiskäyntejä vähennetään, päiväkoteja lakkautetaan ja koulut lomauttavat opettajia sekä keskittyvät suuriin yksiköihin. Kun yksiköt ovat kookkaita ja etäisiä, hoitajien ja opettajien on vaikea havaita yksittäisten lasten ongelmia.

”On käsittämätöntä, että on karsittu rajusti juuri niitä keinoja, jotka jo olivat meidän järjestelmässämme juuri tätä varhaista puuttumista varten. Kun niiden käyttö on tehty hankalaksi, kierre on valmis – ongelmat kasautuvat. Sitten tarvittaisiinkin jo järeämpiä keinoja, mutta niitä ei ole riittävästi saatavilla, koska resurssit menevät hankaloituneiden tilanteiden hoitamiseen”, Salmi ihmettelee.

Vaitiolovelvolliset kouluterveydenhoitajat ovat olleet etenkin tytöille tärkeitä keskustelukumppaneja. Heille on helpompi kertoa tietyistä asioista kuin omalle opettajalle tai vanhemmille. Mutta nykyisin kouluterveydenhoitajat piipahtavat kouluissa vain parina päivänä viikossa.

Peruskoulun 8-9-luokkalaisista tytöistä pahimmillaan lähes 20 prosenttia onkin ilmoittanut jonkinasteisista masennusoireista. Muun muassa tämä ryhmä kaipaisi Minna Salmen mukaan sopivaa keskustelukumppania.

”Myös lasten huostaanotot lisääntyvät tasaista tahtia. Nämä ovat hyvin kalliita tapoja maksaa leikkauksista ja säästöistä”, hän sanoo.

Häiriöistä
kansantaudiksi

Vastaava ylilääkäri Kari Haukkamaa Hyksin lasten- ja nuortensairaalasta on seurannut tilanteen kehittymistä parin vuosikymmenen ajan. Iso osa potilaista on myös lastensuojelun asiakkaita.

”Mielenterveyshäiriöt ovat yleisyydeltään sitä luokkaa, että on kyse kansantaudista. Nyt ei erikoissairaanhoito keinoineen enää riitä, vaan koko perusterveydenhoito, ja tässä tapauksessa lastensuojelu ja päivähoito sekä koulu ja oppilashuolto täytyy ottaa käyttöön.”

Haukkamaan mukaan lastensuojelutapaukset ja käyttäytymishäiriöt vain lisääntyvät. Oikeuspsykiatriassa nähdään yhä useammin seksuaalista hyväksikäyttöä ja perheväkivaltaa. Psykoottisia pikkulapsia on enemmän kuin koskaan.

”Jopa kymmenen prosenttia lapsista tarvitsisi lastenpsykiatrisen arvion ja toimenpiteitä. Erikoissairaanhoitoon ja sairaalahoitoon pyrkiikin nyt todella paljon lapsia, mutta meillä on vain 4-5 sairaansijaa 10000 lasta kohden”, Haukkamaa päivittelee.

Auttamiskeinot alkavat olla vähissä. Kyse ei ole pelkästään rahasta. Vaikka erityismäärärahoja myönnettäisiin runsaastikin, niillä ei tilannetta muuteta, sillä lastenpsykiatreja ja terapeutteja ei ole.

Useissa kunnissa huostaan otetuille lapsille ei ole sijoituskohteita: ei ole ketään joka ottaisi huostaan. Tämän vuoksi lapsia joudutaan sijoittamaan kauemmaksi kodeistaan.

Akuutit psykoottiset, itsetuhoiset tai pakko-oireiset lapset pystytään vielä ottamaan hoitoon.

Muu todellisuus on hurja. Eräs kokenut sairaalalääkäri kertoo, että esimerkiksi käyttäytymishäiriöisen lapsen pääsy osastohoitoon voi kestää yli vuoden. Odotteluaikana lasta ”kannatellaan”.

”Mutta se ei ole hoitoa!” Haukkamaa puuskahtaa.

Varhainen puuttuminen
tärkeää

Vaikka resurssit ovat käyneet vähiin, varhaisella puuttumisella voidaan päästä lapsen hoidossa eteenpäin, jos kyse ei ole syvistä
häiriöistä tai vanhemman vakavasta psyykkisestä sairaudesta.

Vaikeimpien häiriöiden juuret ulottuvat juuri lapsen varhaisimpiin vaiheisiin, kertoo Kari Haukkamaa.

”Sinne meidän pitäisi päästä. Ei niin, että lastenpsykiatrit marssisivat koteihin, vaan että äideille ja isille taattaisiin mahdollisuus keskittyä vanhemmuuteen vauvojensa kanssa. Aivan keskeinen asia on, että lapsella on rinnallaan läsnäoleva aikuinen.”

Teksti
Pekka Anttila
SK netin toimitus

Nuoret terveys -teemaa SK netissä
Miksi lapsesta kasvaa paha (SK netti 24.9.2008)
”Vaarallinen syrjäytymisen muoto syntynyt Suomeen” (SK netti 24.9.2008)
”Hyvinvointivaltion alasajolla on seurauksensa” (SK netti 23.9.2008)
Neurologi: Nostakaa jo viinaveroa! (SK netti 3.9.2008)
Psykologi: Tietokonepelien yleistyminen lisäsi aggressiivista käyttäytymistä (SK netti 2.9.2008)
Poliisi: Nuorten väkivalta ei ole kasvanut, vielä (SK netti 1.9.2008)
Stakes: Väkivalta yleistynyt peruskoulun yläluokkalaisten keskuudessa (SK netti 26.8.2008)
Taas teinisurma: Miksi nuori mies tappaa? (SK netti 16.8.2008)
Miksi nuori mies tappaa? (SK netti 24.7.2008)
Matka suomalaiseen väkivaltaan: Musta hetki (pdf; SK 31/2006)
Psykiatri Jari Sinkkonen: ”Lapset on hoidettava kotona” (SK netti 20.11.2007)
Jokela: Tappava ase (SK netti 7.11.2007)

Kauhajoki-uutisointia SK netissä
Voiko pahuuden kitkeä pois ihmisestä? (SK netti 4.10.2008)
Miten ehkäistä uudet hirmuteot? (SK netti 3.10.2008)
Matti Saari halusi ”aina murhata mahdollisimman paljon ihmisiä” (SK netti 1.10.2008)
Miksi rattijuoppo Matti Saari sai aseluvan? (SK netti 29.9.2008)
Ilta-Sanomien mukaan Matti Saaren aseen takavarikoinnista oli jo annettu määräys (SK netti 27.9.2008)
Sisäministeri Holmlund saa kansan ja poliisien tuen (SK netti 26.9.2008)
Kauhajoen koulusurmaaja Matti Saari: käytös muuttui viikonloppuna (SK netti 25.9.2008)
Kriisipsykologi Soili Poijula: Aseen helppo saatavuus keskeinen tekijä (SK netti 25.9.2008)
Jokela-selvitys edennyt ennätysmäisen hitaasti (SK netti 25.9.2008)
Olavi Sydänmaanlakka : ”Kyllä tämä oli nähtävissä” (SK netti 24.9.2008)
”Vaarallinen syrjäytymisen muoto syntynyt Suomeen” (SK netti 24.9.2008)
Vihjepuhelin avattu, uhrien omaisille ilmoitettu, käsiaseiden kiellossa ongelmia (SK netti 24.9.2008)
Miksi lapsesta kasvaa paha (SK netti 24.9.2008)
”Hengenheimolaiset löydetään yhä varmemmin netistä” (SK netti 24.9.2008)
Kauhajoen surmaaja: Matti Juhani Saari (SK netti 24.9.2008)
Jokelan jälkeen satoja nettiuhkauksia (SK netti 23.9.2008)
11 uhria (SK netti 23.9.2008)
”Videoista oli soitettu jopa ulkomailta asti” (SK netti 23.9.2008)
”Hyvinvointivaltion alasajolla on seurauksensa” (SK netti 23.9.2008)
Poliisi kuulusteli epäiltyä ennakolta (SK netti 23.9.2008)
9 kuollutta (SK netti 23.9.2008)
Poliis: Uhreja on useita, ampujaa viedään sairaalaan (SK netti 23.9.2008)
Surmasiko kouluampuja itsensä? (SK netti 23.9.2008)
Netin keskustelupalstoilla arvaillaan jo ampujaa (SK netti 23.9.2008)
Poliisi: Kauhajoella ehkä useita kuollut (SK netti 23.9.2008)

Keskustelu
Jokela, Kauhajoki: Miksi taas?