Japanilla oli ”paholaisen laboratorio”, joka teki karmeita ihmiskokeita – Yksikkö 731:n sotarikokset jäivät rankaisematta

Japanilaislääkärien sotarikokset miehitetyssä Kiinassa 80 vuotta sitten ovat jääneet natsien rikosten varjoon.

historia
Teksti
Lassi Lapintie

Tiedettä pidetään monesti arvoneutraalina toimintana, jonka hedelmiä voidaan käyttää hyvään tai pahaan. Historiasta löytyy kuitenkin varoittavia esimerkkejä siitä, kuinka tutkijat astuvat pimeälle polulle ja hylkäävät eettiset periaatteet.

Tunnetuin esimerkki oli natsi-Saksan keskitysleirilääkäri Josef Mengele, jonka vangeilla tehdyt tappavat ihmiskokeet jäivät vaille rangaistusta. Mengele kuoli Brasiliassa vuonna 1979.

Mengelen keskitysleirikokeilujen ohella toisessa maailmansodassa nähtiin hirvittäviä ihmiskokeita myös maailman toisella laidalla keisarillisen Japanin miehittämässä Mantšuriassa Kiinassa.

Harbinin kaupungin lähellä toimi 1930- ja 1940-luvuilla Japanin armeijan Yksikkö 731, joka tutki muun muassa biologisia aseita ja ihmisen kestävyyden rajoja.

Armeijan henkilökunnan ohella laitoksessa työskenteli lääkäreitä ja tutkijoita Japanin yliopistoista ja lääketieteen korkeakouluista.