Jalkapallotähdet huolestuneita nuorten terveydestä - maistuisiko Fabio Cannavaron voimapasta?

jalkapallo
Teksti
Pekka Anttila

Lasten ja nuorten ylipainosta on tullut maailmanlaajuinen ongelma. Nyt huipputähdillä on reseptejä terveellisempiin elämäntapoihin.

Pekka Puska
Pekka Puska (keskellä), UEFA:n Iris Hugo-Bouvier ja jalkapalloilija Kelly Smith esittelemässä Eat for Goals -kirjaa.

Kysymys: Mitä yhteistä on jalkapallon supertähdillä Chelsean Frank Lampardilla, Barcelonan Thierry Henrylla ja Maailman sydänjärjestön presidentillä Pekka Puskalla?

Vastaus: Kaikki herrat ovat huolissaan lasten ja nuorten ruokailutottumuksista.

Nyt Pekka Puskan johdolla 13 maailman huippujalkapalloilijaa ovat tehneet kirjan Eat for Goals, jossa lapsia ja nuoria kannustetaan kiinnittämään huomiota liikunnan lisäksi oikeanlaiseen ruokailuun.

Kirjassa tunnetut tähtipelaajat paljastavat suosikkireseptejään ja kertovat omista ruokailutottumuksistaan.

”Kunnollinen ruokavalio on polttoainetta hyvälle pelille. Jos ei käytä oikeaa polttoainetta, on vaikea tehdä huippusuorituksia”, kuvailee Juventuksen Fabio Cannavaro.

Muita futiskokkeja ovat mm. Steven Gerrard, Carles Puyol, Lukas Podolski, Miroslav Klose ja Ruud van Nistelrooy.

Ohjeet ovat pikkukokeille helppoja, ja ne sisältävät myös jokaisen annoksen ravintosisällön.

Kirja syntyi Maailman sydänjärjestön ja Euroopan jalkapalloliitto UEFA:n yhteistyönä. Rahoittajana oli Euroopan komissio. UEFA valitsi mukaan sellaisia pelaajia, jotka tunsivat aitoa vastuuta lapsista. Kaikki tähdet osallistuivat sen tekoon ilmaiseksi.

Lasten lihavuus kolminkertaistunut

Pekka Puskan mukaan lasten ja nuorten ylipainosta on tullut maailmanlaajuinen ongelma. Kirjassa painotetaankin terveiden elintapojen merkitystä lapsuudesta lähtien.

”Lapset liikkuvat vähemmän ja syövät epäterveellisemmin kuin aikaisemmin. Lasten lihavuus on 30 vuodessa kolminkertaistunut. Suomessa tilanne ei ole yhtä huolestuttava kuin Yhdysvalloissa ja Englannissa, mutta kehitys on saatava pysähtymään. Muuten se vaikuttaa koko kansanterveyden tulevaisuuteen”, Puska painottaa.

Epäterveisiin elämäntapoihin on hänen mukaansa useita syitä. Kodeissa valmistetaan yhä harvemmin perinteisiä terveellisiä aterioita. Pitsat ja hampurilaiset houkuttelevat.

Myös sokeripitoisten limsojen, makeisten ja pikaruoan voimakas kaupallinen markkinointi on yksi tärkeä tekijä. Niitä sijoitetaan tarinoiden yhteyteen elokuvissa ja televisio-ohjelmissa.

”Jopa lasten liikuntapaikoissa ja kouluissa on makeisautomaatteja”, Puska toteaa.

Erityisen viheliäitä ovat energiajuomat, joita Puska mieluummin kutsuisi kalorijuomiksi. Niissä on yhtä suuri määrä sokeria ja kaloreita kuin limsoissa. Ne sisältävät myös happoja, jotka vaikuttavat haitallisesti hampaisiin. Kofeiini taas voi johtaa lapsilla erilaisiin tarkkaavaisuushäiriöihin.

Jalkapallotähtien huoli nuorista onkin aiheellinen. Aikuistyypin diabetekseen sairastutaan yhä nuorempana. Nykyisin sitä hoidetaan jopa alle 10-vuotiailla kouluikäisillä. Jokainen koulunsa aloittava ikäluokka on nyt huonommassa kunnossa kuin edellinen. Maailman terveysjärjestö WHO ennustaa, että vuoteen 2010 mennessä eurooppalaisista lapsista 38 prosenttia on ylipainoisia.

Tilannetta ei silti pidä Puskan mielestä yleistää liikaa. Suuri osa suomalaisista lapsista noudattaa syö kunnollisesti ja liikkuu tarpeeksi.

”Mutta hajonta on lisääntynyt. Meillä on yhä enemmän huonosti syöviä ja liikkuvia lapsia ja toisaalta niitä, jotka noudattavat terveitä elämäntapoja.”

Jokaisen kirjan myynnistä lahjoitetaan yksi euro Maailman sydänjärjestön (WHF) työhön lasten hyväksi.

Englanninkielisen Eat for Goals-kirjan hinta on 12,90 euroa. Sitä voi tilata WHF:n verkkosivuilta.

Fabio Cannavaron pasta

4 annosta
valmistusaika 15 minuuttia

Ainekset:
160 grammaa pastaa
6 murskattua tomaattia
2 pientä kuutioitua munankoisoa
4 murskattua valkosipulin kynttä
1 ruokalusikallinen oliiviöljyä
2 pilkottua sipulia
2 ruokalusikallista kapriksia
12 pilkottua mustaa oliivia
kourallinen pilkottua basilikaa

Valmistusohje:
Keitä isossa kattilassa noin kaksi litraa vettä kiehumispisteeseen.
Lisää ruokalusikallinen ruokaöljyä.
Kaada pasta kerralla kattilaan ja hämmennä pari kertaa.
Älä laita kattilaan kantta, anna pastan kiehua miedolla lämmöllä pakkauksen ohjeiden mukaan.
Maista pastaa 5 minuutin jälkeen, siitä ei saa tulla liian pehmeää.
Kaada pasta siivilään.

Paista sipulit oliiviöljyssä kunnes ne ovat pehmeitä.
Lisää valkosipuli ja munankoiso ja kypsennä 5 minuuttia.
Lisää tomaatit ja kypsennä taas 5 minuuttia.
Sekoita pasta
Lisää basilika, oliivit ja kaprikset.

Ravintosisältö:
energiaa 961 kJ/228 kcal
proteiinia 7 g
hiilihydraattia 38 g
rasvaa 7 g