Ilmastonmuutos: Hiilipäästöjen kasvu taittuu

Tänä vuonna päästöt saattavat jopa pienentyä – silti hiilihuippua tuskin on saavutettu.

energia
Teksti
Marko Hamilo

Hiilidioksidipäästöt fossiilisista polttoaineista ja teollisuudesta ovat kääntymässä laskuun ehkä jo tänä vuonna, arvioivat englantilaisen University of East Anglian (UEA) ja Global Carbon Projectin tutkijat.

Viime vuonna päästöt kasvoivat edellisvuoteen verrattuna vain 0,6 prosenttia, mikä on vähän verrattuna vuosituhannen alkuun, jolloin varsinkin Kiinan talous kasvoi erittäin nopeasti lähinnä fossiilisten polttoaineiden voimalla. Ennuste tälle vuodelle viittaa toiseen hyvin hitaan kasvun vuoteen tai jopa pieneen globaalien päästöjen laskuun.

Tuoreessa tutkimuksessa arvioitiin kuitenkin vain osaa ihmiskunnan hiilidioksidipäästöistä. Kaikkia päästöjä ei edes voida tilastoida tarkasti, eikä tutkimus ottanut huomioon esimerkiksi karjatalouden tai sulavan ikiroudan metaanipäästöjä tai mahdollisia muutoksia valtamerien ja muiden hiilinielujen kyvyssä sitoa hiiltä ilmakehästä.

 

Nature Climate Change -lehdessä julkaistu tutkimus paljastaa, että päästöt voivat laskea tänä vuonna 0,6 prosenttia. Aiemmin globaalit vuosipäästöt ovat laskeneet edellisvuoteen verrattuna vain talouskriisien aikaan. Tämä vuosi olisi ensimmäinen kerta, kun hiilidioksidipäästöt laskevat samalla, kun maailmantalous on voimakkaassa kasvussa.