Ihmiskunta voi kuluttaa Aurinkokunnan resurssit alle 500 vuodessa – suurin osa avaruudesta suojelualueeksi, ehdottavat tutkijat

Avaruuden kaivostoimintaa suunnitellaan jo vauhdilla.

asteroidit
Teksti
Lassi Lapintie

Avaruuskilpailu elää uutta renessanssia, jossa sekä valtiot että yksityisyritykset haaveilevat keinoista valjastaa avaruuden resurssit ihmiskunnan hyötykäyttöön. Ensimmäisenä kohteena on Kuu, jonne Nasa aikoo palata jo vuonna 2024.

Kuun tuolla puolen Aurinkokunta on pullollaan rahanarvoisia resursseja. Näistä suuri osa löytyy asteroideilta, joiden louhintaa pidetään teknologisesti mahdollisena ja lähitulevaisuudessa myös taloudellisesti kannattavana.

Acta Astronautica -tiedejulkaisussa kirjoittavat toimittajat varoittavat, että tässä piilee suuri vaara tulevaisuuden sukupolville. Jos ihmiskunta ei aseta rajoja kasvulleen, se voi syödä koko Aurinkokunnan tyhjäksi resursseista alle 500 vuodessa kuin kosminen heinäsirkkaparvi.

”Aurinkokunta on suuri – niin suuri, että ajatus ihmiskunnasta kuluttamassa sen resurssit loppuun tuntuu absurdilta”, tutkijat kirjoittavat.

”Mutta jos todellinen talousjärjestelmä rakennetaan avaruuteen, se alkaa käyttää hyväkseen Kuun, Marsin ja asteroidien valtavia, mutta rajallisia resursseja.”