Ihmisen elinten markkinahinta voi olla jopa 40 miljoonaa euroa – toisaalta suomalaismiehen kropan arvo on noin 13 euroa

Laillista elinkauppaa käydään vain Iranissa, mutta muuten suhtautuminen kehoon vaihtelee. Esimerkiksi Yhdysvalloissa veriplasmasta maksetaan, Suomessa ei.

elinkauppa
Teksti
Lassi Lapintie

Ihmisruumista pidetään monella tapaa pyhänä ihmisen vielä eläessä, mutta tämä ei ole estänyt laittomien elinmarkkinoiden syntymistä. Mutta minkä arvoinen on ihmisen ruumis kauppatavarana?

Karkein tapa arvioida ihmisruumiin markkina-arvoa on purkaa se raaka-aineisiinsa ja arvioida ihmisruumiin sisältämien alkuaineiden markkina-arvo. Ihmisen elinten markkinahinta voi olla jopa 40 miljoonaa euroa – toisaalta suomalaismiehen kropan arvo on noin 13 euroa

Keskivertosuomalaisen miehen ruumis painaa noin 85 kiloa, josta reilut 55 kiloa on happea, vajaat 16 kiloa hiiltä, kahdeksan kiloa vetyä ja vajaat kolme kiloa typpeä.

Loput noin kolme kiloa koostuu reilusta kilosta kalsiumia, vajaasta kilosta fosforia ja pienemmistä grammamääristä muita alkuaineita, kuten kaliumia, rikkiä, natriumia ja magnesiumia.

Kuusi yleisintä alkuainetta muodostavat noin 99 prosenttia kehoistamme. Raakoihin elementteihin purettuna ihmiskehon markkina-arvo on vaatimaton.