Ihminen tuhoaa luontoa ja on jo ajautunut taistelemaan niukoista antimista – kymmenen kohtalokasta faktaa YK:n luontoraportista

Raportti antaa myös toivoa: Luonto voidaan vielä palauttaa entiselleen, jos ryhdymme käänteentekevään muutokseen heti.

YK julkaisi maanantaina hallitustenvälisen luonnon monimuotoisuus- ja ekosysteemipalvelupaneeli IPBESin uuden luonnon biodiversiteetin ja ekosysteemien tilaa kuvaavan kansainvälisen raporttinsa, jonka laajuus vetää vertoja ilmastopaneeli IPCC:n viime vuoden raportille.

Raportin kärkisanoma on, että planeetan ekosysteemit ovat romahtamassa teollisen yhteiskunnan rasituksen alla.

“Ekosysteemien terveys – josta me ja kaikki muut lajit olemme riippuvaisia – on heikkenemässä nopeammin kuin koskaan aikaisemmin”, kommentoi IPBES:in puheenjohtaja Robert Watson.

“Raportti kertoo meille, ettei ole liian myöhäistä tehdä muutosta, mutta vain jos aloitamme heti kaikilla eri tasoilla paikallisesta globaaliin. Luonto voidaan vielä säilyttää ja palauttaa entiselleen, jos ryhdymme käänteentekevään muutokseen.”

Kolmen vuoden aikana kootun raportin tekemiseen on osallistunut satoja tutkijoita kymmenistä maista, ja sen tiedot perustuvat yhteensä noin 15 000 eri tieteelliseen tutkimukseen ja viranomaislähteeseen.