Hoitaja voi määrätä lääkereseptin jo ensi vuonna

Paula Risikko
Teksti
SK:n toimitus

Peruspalveluministeri Paula Risikko (kok) korostaa, ettei lääkkeenmääräämisoikeus koske kaikkia sairaanhoitajia. ”Potilasturvallisuus on tärkeintä.”

Lääkkeitä sairaanhoitaja voisi määrätä joihinkin lieviin ja äkillisiin infektiosairauksiin, kuten virtsarakontulehdukseen. Reseptien uusiminen taas koskisi kroonista tautia sairastavia potilaita, joille lääkäri on tehnyt hoitosuunnitelman ja joiden terveyttä sairaanhoitaja seuraa vastaanotollaan.

Sairaanhoitajat saisivat lisäksi lähettää potilaita tutkimuksiin.

Peruspalveluministeri Paula Risikko lupaa lakiesityksen jo keväällä. Jos sosiaali- ja terveysministeriössä valmisteltu lakihanke menee läpi, lääkehoitoon koulutetut sairaanhoitajat voivat määrätä joitakin lääkkeitä tai uusia reseptejä jo ensi vuonna.

Risikko korostaa, ettei lääkkeenmääräämisoikeus koske kaikkia sairaanhoitajia. Se liittyy hoitajan tehtävänkuvaan, ja hoitajan on osallistuttava lisäkoulutukseen, johon työnantaja hänet lähettää.

”Potilasturvallisuus on tärkeintä. Lähdemme liikkeelle hallitusti. Alkuvaiheessa mukana olisi ehkä muutama sata sairaanhoitajaa”, Risikko sanoi puhuessaan Sairaanhoitajapäivillä Helsingissä torstaina.

Sairaanhoitajat tiukkoina

Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Katriina Laaksonen totesi, että kansainvälisten tutkimusten mukaan sairaanhoitajat määräävät lääkkeitä vähemmän kuin lääkärit ja tekevät myös vähemmän virheitä lääkemääräyksissään. Laaksosen mielestä onkin turha pelotella, että sairaanhoitajat määräisivät hurjia määriä antibiootteja.

”Tutkimusten mukaan sairaanhoitajat käyttävät vastaanotolla enemmän aikaa potilaaseen kuin lääkärit, joten sairaanhoitajat pystyvät miettimään muitakin keinoja hoitoon kuin lääkkeet”, Laaksonen kuvailee.

Risikon mukaan ministeriössä valmistellaan parhaillaan listaa niistä lääkkeistä, joita sairaanhoitaja voisi määrätä. Tyypillinen tapaus olisi esimerkiksi virtsarakontulehdus, jonka diagnoosi on selvä ja kivuliaat oireet helpottuvat lääkkeillä.

Sairaanhoitajilla on ollut esimerkiksi Ruotsissa rajallinen oikeus määrätä lääkkeitä jo 15 vuotta.

Kuopiossa koulutetaan

Opetuskoordinaattori Minna Taam-Ukkonen pitää hyvänä, että sairaanhoitajat voisivat myös määrätä rajoitetusti lääkkeitä. Kuopion yliopistosairaalassa (KYS) työskentelevä Taam-Ukkonen sanoo, että osaaminen on varmistettava ja tässä lisäkoulutus on tarpeen.

Sairaalassa onkin kehitetty moniammatillinen lääkehoidon koulutus, joka on pakollinen kaikille hoitotyötä tekeville.

Teksti Päivi Seppälä / STT