Historiallinen leikkaus: Ihmisen pää toiseen kehoon

Sata huippukirurgia – 36 tunnin leikkaus. Ehkä jo vuonna 2017.

kirurgia
Teksti
Lauri Seppälä

Joskus tieteen piirissäkin on päätöntä menoa. Tällä kertaa kyseessä ei ole vitsi, vaan historian ehkä vaativin kirurginen operaatio.

Viime helmikuussa italialainen kirurgi Sergio Canavero kertoi, että hän on valmis toteuttamaan ensimmäisen ihmisen päänsiirtoleikkauksen kahden vuoden kuluessa.

Ilmoituksensa jälkeen tohtori Canavero on sannut lukuisia yhteydenottoja, kun ihmiset ovat ilmoittaneet himoitsevansa leikkaukseen. Osa heistä on ollut transsukupuolisia henkilöitä, jotka ovat toivoneet päänsä siirtoa toisen sukupuolen vartaloon.

Canavero on kuitenkin asettanut tiukat periaatteelliset ehdot leikkauksen toteuttamiselle: hän haluaa pidentää sellaisten ihmisten elämää, joiden lihakset ovat rappeutuneet tai joiden elimissä syöpä on ehtinyt levitä laajalle alueelle.

Nyt Canaveron potilaaksi on valikoitunut 30-vuotias venäläinen Valeri Spiridonov. Hän sairastaa Werdnig-Hoffmanin tautia, joka on periytyvä lihassairaus. Siitä kärsivät eivät pysty kävelemään, ja heillä on usein vaikeuksia istua ilman apua.