Entistä katalampi hiv

Alankomaissa löydettiin uusi hi-viruksen muunnos. Se voi edetä aidsiksi aiempaa nopeammin.

tiede
Teksti
Lassi Lapintie

Hollantilaiset tutkijat ovat tunnistaneet aidsia aiheuttavasta hi-viruksesta uuden muunnoksen. Vb-variantiksi nimetty muunnos kuormittaa potilasta moninkertaisella viruslastilla vanhaan kantaan verrattuna. Sen kantajien verestä havaitut virusmäärät olivat 3,5–5,5-kertaisia muihin hiv-positiivisiin verrattuna. Muunnoksen uskotaan olevan myös aiempia variantteja tarttuvampi.

Tutkijoiden mukaan uusi muunnos näytti myös vaurioittavan kantajansa immuunijärjestelmää nopeammin kui hi-viruksen aiemmat muunnokset. Tämä voi tarkoittaa sitä, että virus myös kehittää potilaassa aids-taudin aiempaa nopeammin.

Vb-variantti todettiin runsaalla sadalla hiv-positiivisella yli 6 700 tutkitun hiv-positiivisen henkilön joukossa. Löydöstä kerrottiin Science-tiedejulkaisussa.

Potilaiden onneksi käytössä olevat lääkkeet näyttävät tehoavan myös uuteen virusmuunnokseen. Sen aiempaa nopeamman etenemistahdin vuoksi on kuitenkin tärkeää, että tartuntavaarassa olleet saadaan testeihin ja hoitoon mahdollisimman nopeasti, tutkijat sanovat.