Hedelmäsokeri saattaa kasvattaa lapsen riskiä sairastua astmaan

Myös äidin raskaana nauttimat sokerijuomat voivat kasvattaa lapsen riskiä sairastua astmaan, kertoo amerikkalaistutkimus.

astma
Teksti
Lassi Lapintie

Hedelmäsokerilla makeutettujen juomien nauttiminen raskauden aikana voi kasvattaa riskiä, että syntyvä lapsi kärsii myöhemmin astmasta.

Näin esittää uusi tutkimus, joka julkaistiin amerikkalaisessa hengitysteiden sairauksien Annals of the American Thoracic Society -julkaisussa. Tutkijat seurasivat yhteensä 1 068 äitiä ja lasta itäisessä Massachusettsissa Yhdysvalloissa pitkällä aikavälillä.

Sairastumisen riski kasvoi, jos lapsi nautti paljon hedelmäsokeria eli fruktoosia varhaisessa lapsuudessaan.

Tutkimus toteutettiin kyselynä, jossa äidit raportoivat itse omasta sokerinsaannistaan raskauden aikana. Myöhemmin samat äidit täyttivät kyselylomakkeen lastensa sokerinsaannista näiden täytettyä kolme vuotta. Kyselyssä seurattiin hedelmämehujen ja virvoitusjuomien nauttimista.

Myös äitien virvoitusjuomista saama sokeri oli fruktoosia. Yhdysvalloissa virvoitusjuomat makeutetaan pääasiallisesti hedelmäsokerista koostuvalla maissisiirapilla. Suomessa virvoitusjuomat makeutetaan ruokosokerilla.