Havaijinvaris osaa käyttää työkaluja: Tikku nokkaan ja ruokaa tökkimään!

Inhimillinen taito on luultua yleisempi.

linnut
Teksti
Marko Hamilo

Lintutieteilijät ovat ihmetelleet, miksi varisten sukuun kuuluvista linnuista vain uudenkaledonianvarikset käyttävät työkaluja. Varikset ovat papukaijojen ohella lintumaailman älykköjä, joiden sosiaaliset, viestinnälliset ja tekniset taidot ihastuttavat.

Uusi Nature-lehdessä julkaistu tutkimus osoitti, että myös sukupuuton partaalla enää eläintarhoissa elävä havaijinvaris osaa kaivaa tikuilla hyönteisiä kuolleista puista ja muusta kasvillisuudesta.

Uudenkaledonianvariksilla on epätavallisen suora nokka, ja tutkijat pohtivat, voisiko se olla sopeuma työkalujen käsittelyyn samalla tavalla kuin ihmisten muita sormia vastaan oleva peukalo. He selvittivät, millä huonosti tunnetuilla variksilla olisi vastaava nokka.

Havaijinvarikset olivat lupaava ehdokas. Ne ovat kuolleet luonnosta sukupuuttoon, mutta niitä pyritään palauttamaan Havaijin luontoon San Diegon eläintarhasta. Tutkijat testasivat 104 tarhan havaijinvarista ja huomasivat, että enemmistö niistä käyttää spontaanisti työkaluja.

Moni varislaji elää tropiikissa asumattomilla seuduilla, ja ne tunnetaan huonosti. ”Tuolla jossain voi vielä olla löytymättömiä työkalunkäyttäjiä”, sanoo tutkija Christian Rutz skotlantilaisesta St Andrewsin yliopistosta.