Gravitaatioaallot: Uusi ikkuna universumiin

Kahden mustan aukon yhteensulautuminen todistettiin ensi kerran.

Albert Einstein
Teksti
Marko Hamilo

Yhdysvaltaisen LIGO-hankkeen tutkijat vahvistivat 11. helmikuuta, että he ovat ensi kerran tehneet suoria havaintoja gravitaatioaaltoista, joiden olemassaolon Einsteinin yleinen suhteellisuusteoria ennusti sata vuotta sitten.

Hieman kyynisempi voi kuitenkin todeta, että löydös ei itsessään tuonut oikeastaan mitään uutta käsitykseemme maailmankaikkeudesta. Einsteinin teoria sai nimittäin ensimmäisen vahvistuksen jo vuosikymmeniä sitten.

Joseph Taylor ja Russel Hulse löysivät ensin vuonna 1974 kaksoistähden, jossa pulsari kiersi neutronitähteä, ja sitten vuonna 1982 Taylor yhdessä Joel Weisbergin kanssa havaitsi, että pulsari lähestyi neutronitähteä. Pulsari oli menettänyt energiaa gravitaatiosäteilyyn aivan kuten Einstein oli ennustanut. Hulse ja Taylor saivat fysiikan Nobel-palkinnon vuonna 1993.

 

Newtonin käsitys painovoimasta oli vallankumouksellinen. Sen mukaan kaikki kappaleet vetävät toisiaan puoleensa. Se selitti yhtä hyvin omenan putoamisen puusta kuin taivaankappaleiden kiertoradat. Newton kuitenkin oletti, että jokainen kappale tunnistaa toisten kappaleiden gravitaation välittömästi.