Arseenia ja elohopeaa lautasella – Gluteenittomassa ruokavaliossa piilee yllättävä riski, jonka voi välttää

Riisi sisältää raskasmetalleja, joten sitä ei pitäisi syödä liikaa.

Arseeni
Teksti
Lauri Seppälä

Gluteenittomien elintarvikkeiden suosio on ollut kiivaassa kasvussa viime vuosina. Yhä useampi on jättänyt gluteenin pois ruokavaliostaan, vaikka ei kärsisikään keliakiasta.

Gluteenittomasta trendistä kertovat selvää kieltä kauppojen myyntiluvut. Esimerkiksi Ruokakeskolla gluteenittomat tuotteet ovat myynnin euromäärissä ohittaneet jo kotipaistotuotteet.

S-ryhmän kovimmat kasvuluvut ovat tuoneet gluteeniton pasta ja tumma gluteeniton ruokaleipä. Niiden myynti kasvoi 40 prosenttia vuosina 2015–2016.

Gluteenittomuuden trendi voi kuitenkin olla terveydelle ongelmallinen.

Helmikuussa julkaistussa Illionoisin yliopiston tutkimuksessa paljastui, että gluteenitonta ruokavaliota noudattavilla oli virtsassaan lähes kaksi kertaa enemmän epäorgaanista arseenia verrattuna tavallisten viljojen käyttäjiin.