Geenipossu antaa ihmiselle sydämen

Kahdeksan ihmisen geeniä kesyttää sian elimet ihmisille sopiviksi.

Dna
Teksti
Marko Hamilo

Elinsiirrot pelastaisivat useamman ihmisen hengen, jos sopivia elinluovuttajia olisi enemmän. Yksi ratkaisu on lajien välinen elinsiirto eli ksenotransplantaatio. Esimerkiksi possun sydän on kooltaan ihmiselle sopiva.

Yritykset hyödyntää sian elimiä ovat toistuvasti epäonnistuneet, koska ihmisen immuunijärjestelmää ei saada edes lääkkeillä hyväksymään sian elimiä. Nyt yhdysvaltalainen Revivicor-yhtiö näyttäisi löytäneen keinon, jolla sian elimistä saadaan pois toisissa lajeissa hylkimisreaktioita aiheuttavat molekyylit.

Yhtiön perustaja Martine Rothblatt on tunnettu futuristi, jonka yksi tyttäristä sairastaa keuhkoverenpainetautia, joka voi johtaa kuolemaan. Rothblattin päämääränä on luoda ”rajaton siirtoelinten tarjonta” ja toteuttaa ensimmäinen keuhkonsiirto sialta ihmiselle muutaman vuoden kuluessa.

Ensimmäinen läpimurto tapahti jo 2003, jolloin tutkijat loivat sian, jolta puuttui erittäin voimakkaan hylkimisreaktion aiheuttava sokerimolekyyli. Sen poistaminen ei kuitenkaan ollut riittävän suuri askel oikeaan suuntaan.

Ensi vuonna yhtiö kokeilee geenimuunneltuja possuja, joilla on peräti kahdeksan ihmisen geeniä. Niiden pitäisi merkittävästi heikentää hylkimistä.