Eurooppalaisten naisten kuolinsyyt – keuhkosyöpä ohittaa rintasyövän

Tupakointi on yhä merkittävin syöpäkuolleisuuden aiheuttaja EU-maissa.

syövät
Teksti
Marko Hamilo

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä, ja se on jatkuvasti puheenaiheena mediassa. Paremman diagnostiikan ja hoidon takia yhä useampi kuitenkin selviytyy siitä, ja tavallinen rintasyöpäpotilas mediassa kertookin yleensä selviytymistarinan.

Koska väki Euroopassa ikääntyy, syöpäkuolemien määrä jatkaa kasvuaan. Ikävakioitu syöpäkuolleisuus kuitenkin vähenee, kävi ilmi Annals of Oncology -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta. Italialaisten ja sveitsiläisten tutkijoiden mukaan tästä on kuitenkin kaksi poikkeusta: keuhkosyöpä naisilla ja haimasyöpä sekä naisilla että miehillä.

Tänä vuonna EU-maiden naisten ikävakioitu syöpäkuolleisuus keuhkosyöpään nousee yhdeksällä prosentilla 14,24 syöpäkuolemaan 100 000 asukasta kohden vuodesta 2009. Sen sijaan rintasyöpäkuolleisuus on vastaavasti laskemassa 10,2 prosentilla vuoden 2009 luvuista 14,22 kuolemaan 100 000 asukasta kohden.

Naisten keuhkosyöpäkuolleisuuden johtavia maita ovat Britannia (21 kuolemaa 100 000 asukasta kohden) ja Puola (17 kuolemaa 100 000 asukasta kohden). Espanjassa keuhkosyöpäkuolleisuus naisilla on alle puolet Puolan luvuista.

Tutkimuksen tekijöiden mukaan naiset Britanniassa ja Puolassa ovat kuolleet keuhkosyöpään useammin kuin naiset muissa EU-maissa jo vuosia. Tämä selittyy sillä, että naisten tupakointi yleistyi Britanniassa jo toisen maailmansodan aikana, kun useimmissa muissa maissa naisten tupakointia vauhditti vasta sukupuoliroolien vapautuminen 1968.